Zilele protectiei solare - consultatie dermatologica gratuitaStiri

In perioada 7 mai – 30 iunie puteti beneficia de o consultatie dermatologica gratuita pentru verificarea alunitelor, daca va inscrieti in programul "Zilele Protectiei Solare". Peste 100 de medici dermatologi din 18 orase participa la Zilele Protectiei Solare, eveniment national de educare privind riscurile expunerii neprotejate la soare.

Verificati aici lista oraselor participante si medicii inscrisi in program. Dureaza cateva minute sa va faceti programarea, telefonic.

3 motive pentru a participa la Zilele Protectiei Solare

1. Melanomul – un cancer in crestere in Europa, cauzat de expunerea neprotejata la soare

"Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Se dezvolta pe seama melanocitelor sau a celulelor nevice si poate porni dintr-un tegument sanatos, dintr-un nev nevo-celular displazic, jonctional, sau dintr-un nev albastru. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta in orice tesut ce contine celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizari frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului. Melanomul malign are o incidenta in continua crestere in ultimele decenii, de aceea recomandam periodic un consult de specialitate al alunitelor suspecte la medicul dermatolog", precizeaza dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie.

2. Date ingrijoratoare privind expunerea la soare:

  • 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt in Europa Centrala si de Est
  • 30% dintre romani nu folosesc niciodata protectie solara
  • 10% dintre romani folosesc protectie solara pe toata durata verii
  • 5% dintre romani folosesc protectie solara zilnic
  • 70% dintre adolescenti nu folosesc protectie solara

3. Demonstrat clinic! Protectia solara ajuta la prevenirea melanomului intr-un mod eficient

Un studiu clinic important desfasurat in Australia timp de 15 ani pe un esantion de peste 1600 de adulti a demonstrat pentru prima data ca folosirea cu regularitate a cremelor de protectie solara reduce riscul aparitiei melanomului. Studiul, realizat de Dr. Adele Green si publicat in Journal of Oncology, demonstreaza reducerea aparitiei melanomului, la persoanele care au aplicat zilnic un produs de protectie solara.

Sursa: aici