Vaccinul anti HPV scade incidenta verucilor vaginaleStiri

Rezultatele obtinute de australieni prin vaccinarea anti HPV a femeilor tinere sunt imbucuratoare. Incidenta verucilor vaginale a scazut cu 61%, fata de perioada anterioara campaniei nationale de vaccinare, se arata intr-un studiu publicat recent in revistele medicale de specialitate.

Cercetatorii au analizat baza de date nationala ce contine peste un milion de femei cu varste cuprinse intre 15 si 27 de ani si au constatat ca in perioada post vaccinare numarul de paciente cu veruci vaginale a scazut cu 61% fata de perioada pre vaccinare. Perioada analizata a fost de noua ani, patru inainte si patru dupa campania nationala de vaccinare.

Echipa de la Universitatea din Sidney a studiat in paralel si alte grupe de varsta, care nu au primit vaccinul, insa nu s-au inregistrat modificari statistice cu privire la rata infectarii cu veruci. De asemenea, nici rata altor boli cu transmitere sexuala nu a cescut sau scazut, ceea ce denota ca nu a existat o modificare a comportamentului sexual.

"Tinand cont de aceasta scadere drastica, se pare ca multe australience au scapat de stresul contactarii verucilor, iar sistemul sanitar a scapat de costul tratarii lor", este una dintre concluziile studiului.

Vaccinul anti HPV are o acoperire mai larga, prevenind nu doar aparitia verucilor genitale, ci si a anumitor tipuri de cancer, in special a celor cu situare in anus, cervix si cavitatea bucala.

In Australia, programul national de vaccinare anti HPV s-a bucurat de un succes rasunator, cu o rata de peste 70%. In Statele Unite ale Americii doar 33% dintre adolescentele cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani au fost imunizate cu toate cele trei doze, iar in Europa rata de vaccinare este si mai mica.

Vaccinul anti HPV a fost promovat ca principala arma in lupta impotriva cancerului de col uterin, acesta continand anticorpi pentru mai multe tulpini periculoase.

 

Surse: aici si aici.