Trateaza-ti dintii cu blandeteMod de viata

Cine s-ar fi gandit ca obiceiuri precum mancatul chipsurilor, suptul dropsurilor sau "crantanitul" cuburilor de gheata pot fi atat de daunatoare pentru dantura?  Par banale, insa dantura are de suferit. Iar rezultatele dezastruoase ale pastrarii acestor activitati se vor observa in timp.

Cei mai mari dusmani ai danturii pot fi anihilati, insa intai trebuie sa ii recunoastem.

Cuburile de gheata

Desi sunt naturale si fara adaos de zahar, cuburile de gheata nu sunt atat de inofensive pe cat par. Dar cei care au obiceiul sa muste din apa aflata in aceasta stare de agregare poate duce chiar la craparea dintilor. Cei cu sensibilitate dentara pot avea chiar dureri in momentul in care se incapataneaza sa grabeasca topirea ghetii, iar plombele pot avea de suferit.

Sporturile de contact

Orice interactiune cu un adversar sau un coechipier neatent se poate lasa cu un dinte rupt. Nu e regula, insa preventia este mai putin costisitoare si deloc dureroasa, comparativ cu tratarea. O protectie pentru dantura poate fi cumparata din magazinele cu articole sportive, din farmacii sau din unele cabinete stomatologice. Aceasta se aplica si se scoate foarte usor si poate preveni accidentarile.

Biberonul

Protectia dintilor incepe odata cu aparitia primului dinte de lapte, care are loc in primul an de viata, in jur de sase luni. Biberonul este primul mare dusman al dintilor, indiferent de continutul acestuia - lapte matern muls, lapte praf, ceai indulcit sau suc de fructe. Cariile de biberon apar frecvent la copiii lasati sa adoarma cu biberonul in gura, acizii si zaharurile continute de aceste bauturi si neindepartate prin periaj sau clatire sapand in smaltul dintilor. Incarcati sa schimbati, cu blandete, obiceiul de adormire si spalati dintii inca de la primul aparut.

Piercingul din limba

Extravaganti, avizi dupa atentie sau doar cool, tinerii apeleaza la fel de fel de artificii pentru a atrage atentia asupra lor sau pentru a se simti deosebiti. Perforarea limbii si introducerea de accesorii metalice poate fi "trendy", dar este periculoasa pentru dinti. Un cuvant care "plimba limba-n gura", un stranut puternic sau o usa deschisa in viteza pot fi adevarate aventuri si uneori se lasa cu dinti crapati sau gingii ranite pentru posesorii de pierce-uri. Cum gura este un Rai al bacteriilor, o gaura efectuata in conditii precare de igiena poate creste riscul infectarii. Inainte de a lua decizia montarii unui pierce, discutati-I cu medicul stomatolog.

Dropsurile pentru tuse

Desi sunt vandute in farmacii, dropsurile pentru tuse nu sunt neaparat sanatoase. Majoritatea contin cantitati foarte mari de zahar si numarul de benefii este mai mic decat efectele negative pe care le au asupra organismului. Majoritatea celor care consuma astfel de produse se satura de supt, dupa o vreme, si sparg in dinti sau intre masele dropsurile. Ceea ce poate duce la craparea lor sau la dizlocarea plombelor. Dupa ce ati consumat un drops pentru tuse trebuie sa spalati dintii, pentru a indeparta zaharurile, care interactioneaza cu placa bacteriana si se transforma intr-un coroziv de prima clasa pentru smaltut dintilor. Si astfel apar cariile.

Bomboanele gumate

Sub forma de ursuleti, rame sau alte vietuitoare mai mult sau mai putin simpatice, bomboanele gumate, caramele, jeleuri sau alte forme sub care sunt intalnite, sunt promotorii perfecti pentru carii. Resturile acestor dulciuri raman lipite de dinti ore intregi, facand ca zaharurile si acizii rezultati sa stea in contact cu smaltul. Daca va plac foarte mult si nu ma puteti lipsi de un mic rasfat, consumati-l dupa masa, nu ca si gustare separata. In timpul meselor se produce o cantitate mai mare de saliva si sunt sanse mai mari sa scapati de surplusul de acizi. E preferabil ca dupa mese sa curatati macar spatiul interdentar, cu ajutorul atei sau al periutelor speciale.

Bauturile carbogazoase

Bomboanele nu sunt cele mai rele alimente, cand vine vorba de zahar adaugat. Bauturile racoritoare, in special cele carbogazoase, sunt. O portie de bautura racoritoare poate avea pana la 11 lingurite de zahar si mai multe substante care sapa cu indarjire in smalt. Bauturile de tip "fara zahar" nu contin zahar, dar au indulcitori si alte substante si mai nocive. Optati pentru apa plata.

 

Surse: aici si aici.