Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Inceputul de an este momentul in care multe femei, in special, isi propun sa slabeasca. Nu e cel mai potrivit moment, din punct de vedere logistic, din cauza lipsei multor legume si fructe autohtone, produse de tarani. Insa procesul de slabire nu consta doar in ce pui in farfurie, ci si cand, si cum. Aceasta este doar una dintre componentele slabirii naturale, nu fortate. Greutatea poate fi controlata si cu ajutorul unor rectificari ale obiceiurilor. Constientizarea obiceiurilor alimentare
Cei care isi doresc o alimentatie sanatoasa si cauta cat mai multe beneficii ale acesteia, pe langa cele evidente, se vor bucura sa auda ca fructele si legumele aduc, pe langa nutrienti, curiozitate, creativitate, atitudine pozitiva, seriozitate si determinare. Un recent studiu publicat in The British Journal of Health Psychology, la care au participat 405 persoane cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani, a scos la iveala aceste “efecte secundare” ale consumului de fructe si legume.
Consumul regulat de fructe si legume poate reduce riscul aparitiei unui accident vascular cerebral, potrivit unui studiu desfasurat la nivel mondial. Riscul de a suferi un astfel de accident scade cu 32%pentru fiecare 200 de grame de fructe consumate zilnic si cu 11% pentru fiecare 200 de grame de legume consumate zilnic.
Intre mese, atunci cand va roade stomacul si incepeti sa visati la farfurii incarcate cu bunatati nesanatoase, limitati-va la o gustare. O gustare sanatoasa, care sa nu aiba mai mult de 200 de calorii, pentru a nu o transforma intr-o alta masa principala. Gustarile pot “pacali” senzatia de foame, asta daca e foame adevarata, nu sete gresit inteleasa.
Vitaminele par a fi panaceu universal si toata lumea crede ca stie ce fac acestea pentru organism. Simti ca racesti? Ia o vitamina C. Nu mananci carne? Sigur ai lipsa de vitamina B12. Nu mai vezi bine? Cumpara vitamina A si sigur iti revii! De-ar fi atat de usor...
Risipa de alimente a devenit, pe langa o preocupare importanta, si subiect de studiu pentru A.N.P.C.P.P.S.Romania –InfoCons ( Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania). Asociatia a realizat un studiu la nivel national avand ca subiect risipa de alimente. Studiul a fost realizat prin completarea de consumatori a unui chestionar care cuprinde 21 de intrebari.
Persoane fara tabieturi si idei preconcepute, cat de mici si aparent inofensive, nu exista. Obiceiurile adanc inradacinate pot fi schimbate foarte greu, insa exista sperante, mai ales cand nu sunt din cele mai bune. Obiceiurile nesanatoase afecteaza in special greutatea, pe langa celelalte deservicii pe care le fac organismului. Intr-un top al celor mai proaste obiceiuri, pe primul loc se afla sedentarismul. Cititi si despre celelalte, dar si despre cum se pot face cateva schimbari.
O dieta care abunda de produse proaspete este ideala, iar un studiu recent arata ca fructele si legumele consumate in cantitati mari, neprelucrate termic, reduc substantial riscul decesului.
Atunci cand va hotarati sa scapati de cateva kilograme trebuie sa gasiti metoda care va avantajeaza si vi se potriveste. Combinatia care functioneaza intotdeauna este formata din sport si o dieta sanatoasa, echilibrata si nutritiva. Pe langa aceste doua elemente, fiecare persoana poate sa foloseasca diverse “trucuri” pentru a accelera procesul.
Poate fi greu pentru o mama care lucreaza si tine o casa sa faca oale intregi de mancare nutritiva, printre proiectele de la serviciu, spalat si calcat, facut teme si curatenie, intre antrenamentele sau activitatile copilului.