Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Sarcina nu este o boala, este un prilej de bucurie, o perioada de care fiecare femeie trebuie sa se bucure, cu plusurile si minusurile sale. Printre schimbarile majore care au loc in organism se numara si posibilele sangerari ale gingiilor si inrautatirea eventualelor probleme. Perierea si curatarea spatiilor interdentare cu ajutorul atei speciale, dar si vizitele regulate la stomatolog sunt "armele" pe care orice gravida le are la indemana, pentru a-si mentine dantura sanatoasa.
Stresul legat de serviciu sau lipsa acestuia si cel cauzat de problemele de familie sunt principalele cauze ale insomniei. Pe urmatorul loc se afla alimentatia gresita – consumul de alimente bogate in zahar, cafeina, gluten sau grasimi polinesaturate. Imbunatatirea dietei este primul pas spre a pune capat starii vesnice de oboseala.
Risipa de alimente a devenit, pe langa o preocupare importanta, si subiect de studiu pentru A.N.P.C.P.P.S.Romania –InfoCons ( Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania). Asociatia a realizat un studiu la nivel national avand ca subiect risipa de alimente. Studiul a fost realizat prin completarea de consumatori a unui chestionar care cuprinde 21 de intrebari.
Care tara are cea mai buna mancare? Olanda e pe primul loc, pe cand Statele Unite nici macar nu intra in top 20. Olanda este tara unde se mananca cel mai bine, conform unui studiu ale carui rezultate au fost publicate recent. Oxfam International, o organizatie non-profit, a lansat “Good Enough to Eat Index”, un studiu ce analizeaza disponibilitatea, calitatea si pretul alimentelor in 125 de tari.
Cand incepi sa faci un top, te gandesti de ce preferi un fruct altuia. Daca nu ai un criteriu dupa care sa faci departajarea, gustul va fi cel care va decide. Am facut un top al fructelor bogate in fibre si vitamina C. Ca si criterii de departajare am lasat deoparte disponibilitatea si pretul, dar am tinut cont de continutul de carotenoide, calciu si acid folic. Dar si de versatilitate. Iata topul: Avocado - e de preferat cel de California Papaya Guava Cantaloupe - un soi de pepene galben
Riscul fracturilor si al osteoporozei creste invers proportional cu consumul de alimente bogate in calciu. "Inima, sangele, muschii si nervii au nevoie de calciu pentru a functiona normal. Daca dieta dumneavoastra nu contine suficient calciu pentru a inlocui ce se uzeaza, calciul va fi luat din oase, lasandu-le slabite si predispuse fracturilor", aminteste purtatorul de cuvant al Asociatiei Americane de Dietetica.
Iaurtul, numit si lapte prins, lapte acru sau chisleag, este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Pentru a produce iaurt se poate folosi orice fel de lapte, dar in ziua de azi, laptele de vaca este cel mai des folosit, in detrimentul celui de capra, bivolita sau oaie. Iaurtul are o textura ca un gel si un gust putin acrisor din cauza fermentarii zaharului din lapte (lactoza) in acid lactic.