Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Tot mai multe proaspete mame au renuntat la alaptat dupa un start gresit. Unele din lipsa informatiilor, altele din cauza presiunilor celor din jur. Biberoanele si sterilizatoarele sunt pe toate listele de cumparaturi ale gravidelor. Desi nu ar trebui. 98% dintre femei pot alapta, daca au informatii corecte si sprijin.
Sarcina nu este o boala, este un prilej de bucurie, o perioada de care fiecare femeie trebuie sa se bucure, cu plusurile si minusurile sale. Printre schimbarile majore care au loc in organism se numara si posibilele sangerari ale gingiilor si inrautatirea eventualelor probleme. Perierea si curatarea spatiilor interdentare cu ajutorul atei speciale, dar si vizitele regulate la stomatolog sunt "armele" pe care orice gravida le are la indemana, pentru a-si mentine dantura sanatoasa.
In prima luna de viata a unui bebelus, pe langa cantitatea de mancare si frecventa, principala preocupare a parintilor este “ajutarea” nou-nascutului sa doarma mai mult, somnuri mai lungi si mai profunde, mai ales noaptea. Nu putini sunt parintii care se trezesc si din ora in ora, iar dimineata sunt mai obositi ca inainte de a se pune in pat. De aceea, mamele, dar mai ales tatii, incep sa se intereseze pe la prieteni si sa caute metode pentru a putea dormi mai mult.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii bebelusilor dupa varsta de sase luni, atunci cand acestia sunt pregatiti sa manance si altceva in afara de lapte matern sau, dupa caz, lapte praf. Mamele si bunicile, vecinele si matusile mai in varsta le sfatuiesc, uneori chiar le preseaza pe proaspetele mame sa inceapa cat mai curand introducerea de alimente solide in alimentatia sugarilor, din diverse motive.
De mii de ani, gelul din frunzele de aloe vera este folosit pentru a vindeca si hidrata pielea. Dar aceasta planta miraculoasa are mult mai multe intrebuintari, iar beneficiile pe care le ofera intrec asteptarile. De ce folosesc oamenii aloe vera?
Pierderea kilogramelor acumulate in sarcina este una dintre prioritatile fiecarei proaspete mamici, alaturi de sanatatea si fericirea puiutilor. Pentru a face fata provocarilor pe care le lanseaza viata de mama, mai ales daca sunt la primul copil, femeile au nevoie de energie. Multa energie.
Termenul co-sleeping se poate traduce prin “dormit impreuna” si inseamna somn in apropierea copilului. Poate fi in acelasi pat sau in aceeasi camera. Exista mai multe tipuri de co-sleeping, fiecare familie care practica dormitul la comun alegand varianta care i se potriveste.
Una din cele mai comune intrebari pe care le au viitoarele mame este “Cum ma pregatesc pentru alaptat?”. Batranele inca le sfatuiesc pe nepoate sa frece sfarcul cu o carpa de canepa, pentru a se obisnui cu durerea alaptarii. Imaginea pe care ti-o faci, ca viitoare mama, despre alaptat nu e tocmai roz si deja te gandesti la biberoane, formula si sterilizator.
O multitudine de studii au demonstrat importanta contactului piele pe piele dintre mama si nou-nascut, inca din primele ore de viata. Bebelusul este mai vesel, temperatura corpului se stabilizeaza si se normalizeaza mai repede, bataile inimii si respiratiile se stabilizeaza si ele, iar nivelul glicemiei creste. In plus, asezarea bebelusului pe piept face ca micutul sa intre in contact cu bacteriile de pe pielea mamei, incepand deja procesul de imunizare.
Multe persoane binevoitoare, dar neinformate, pot sugera sa intrerupeti alaptarea daca trebuie sa urmati un tratament sau sa luati doar un medicament. Nu in toate cazurile este necesar, important este sa gasiti o sursa de informare abilitata si sa nu plecati urechea la sfaturile date... dupa ureche. De multe ori, intreruperea alaptarii este mai periculoasa decat efectele pe care le-ar putea avea un medicament asupra gustului laptelui sau asupra sugarului.