Supraponderal sau obez?Despre boli si afectiuni

O persoana care are mult peste kilogramele considerate normale la inaltimea sa ar trebui sa isi puna aceasta intrebare. O persoana supraponderala si una obeza se autocatalogheaza ca fiind "grase", insa diferenta sta in riscurile la care se expune, daca nu ia masuri.

 

Indicele de masa corporale (IMC) este cel care ne ajuta sa ne dam seama de aceasta diferenta.

Indicele de masa corporala este definit ca raportul dintre masa corporala, exprimata in kilograme, impartita la patratul inaltimii, exprimata in metri. Formula are ca rezultat o cantitate exprimata in kg/m2.

IMC se calculeaza dupa o formula simpla, dar iata un exemplu: o persoana de 80 de kilograme si o inaltime de 165 cm isi calculeaza IMC astfel – 80/1.65*1.65, adica 80/2.7225, de unde rezulta un IMC egal cu 29.38.

O persoana cu aceasta greutate si aceasta inaltime se afla la limita dintre supraponderal si obez. Riscul pentru sanatate este moderat, insa daca se mai ingrasa doar cateva kilograme, riscul creste alarmant, ajungand la stadiul de obezitate.

 

Iata diferentele, in functie de IMC:

 

IMC sub 18.5 - subponderal - risc pentru sanatate: ridicat.

IMC 18,5-24,9 - normal - risc pentru sanatate: minim/scazut

IMC 25-29,9 - supraponderal - risc pentru sanatate: scazut/moderat

IMC 30-34,9 - obez - risc pentru sanatate: moderat/ridicat. Acesta e un semn de avertisment: schimba-ti dieta acum!

IMC 35-39.5 – obez de gradul II – risc pentru sanatate ridicat. Greutatea afecteaza sanatatea.

IMC peste 40  - obezitate morbida - Risc pentru sanatate: ridicat. Greutatea iti afecteaza in mod radical sanatatea. Scapa de surplusul de greutate!

Aceste valori si indicatiile sunt valabile pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 65 de ani, barbati si femei.

Pentru a fi siguri ca sunteti in limite, calculati-va IMC macar o data la 3 luni.

 

Surse: aici