Semnele atacului de cordDespre boli si afectiuni

Unele atacuri de cord sunt surprinzatoare si intense, iar problema poate fi depistata rapid. Dar sunt si cazuri in care se instaleaza incet, cu dureri moderate sau disconfort. Se intampla ca persoanele care sufera un astfel de atac sa nu isi dea seama ce li se intampla si sa astepte prea mult timp pana cer ajutor.

Iata cateva semne care ar putea sa arate ca are loc un atac de cord:

Disconfort in zona pieptului – Cele mai multe atacuri implica si disconfort in centrul pieptului, care dureaza mai mult de cateva minute sau care dispare si reapare. Se simte ca o jena, o presiune, o apasare sau strangere, senzatia de preaplin sau durere.
Disconfort in alte zone ale partii superioara a corpului – Simptomele pot include disconfort sau durere in unul sau ambele brate, in spate, la gat, stomac sau falci.
Scurtarea respiratiilor, cu sau fara disconfort in zona pieptului.
Alte semne pot include o transpiratie rece, ameteala, confuzie.

La femei, ca si la barbati, cel mai comun simptom este durerea in piept sau disconfortul. Femeile sunt mai expuse decat barbatii sa experimenteze simptome ca scurtarea respiratiilor, greata sau chiar voma, durere in spate si in falci.

Cand va aflati langa o persoana care trece printr-un posibil atac de cord sau daca va aflati in aceasta situatie, chiar daca aveti indoieli mari, luati legatura cu un medic. Minutele care trec sunt importante si fiecare conteaza. Sunati la numarul de urgenta 112, nu asteptati mai mult de 5 minute de la debutul posibilului atac, asteptand sa treaca.

Apelarea numarului de urgenta e cea mai rapida metoda pentru a primi ajutor medical, daca nu aveti in preajma un medic. Serviciul medical de urgenta poate acorda primul ajutor si poate transporta pacientul la cel mai apropiat spital.

Cum se produce atacul de cord?

Atacul de cord are loc atunci cand fluxul de sange care aduce oxigen catre inima este redus drastic sau oprit. Asta se intampla cand arterele coronare, care aprovizioneaza inima cu sange, incetinesc din cauza subtierii sau intaririi datorate depunerilor de placa, de la colesterol, grasimi sau alte substante. Acest proces de incetinire se numeste ateroscleroza. Daca se sparge placa si se formeaza un cheag de sange care blocheaza fluxul, atunci se produce atacul de cord.

Puteti vedea pas cu pas cum se produce atacul de cord cu ajutorul unei animatii a American Heart Association, aici.

Surse: aici si aici.