Putem face unghiile sa creasca mai repede?Ingrijire pentru ea si el

Suplimente alimentare, frecarea cu usturoi, miscarea in aer, imitand cantatul la pian. Sunt doar cateva actiuni despre care circula mitul ca fac unghiile sa creasca mai repede. Fals! Cresterea unghiilor nu poate fi grabita. Dermatologul Bruce Robinson, sustine ca unghiile au o rata de crestere constanta, de aproximativ un milimetru pe luna. “Unghiile pot fi intarite, pot fi ajutate sa nu se rupa sau sa para mai lungi. Aici se poate interveni”. Sustine dermatologul.

In primul rand, trebuie sa aflati ce poate influenta sanatatea unghiilor si care sunt miturile despre unghii.

Biotina face unghiile mai puternice - adevarat

Nu veti face unghiile sa creasca mai repede daca luati suplimente alimentare. Dar cateva studii arata ca biotina intareste unghiile, le face mai putin casante si va ajuta sa le cresteti mai lungi si mai sanatoase, daca luati suplimentul regulat.

Biotina se gaseste in farmacii simpla sau ca ingredient in vitaminele vandute pentru intarirea unghiilor si a parului. “Majoritatea formulelor au o cantitate semnificativa de biotina, plus calciu si silicon, in proportii variabile”, completeaza un alt dermatolog, Amy Newburger.

Nu a fost determinata o limita superioara pentru biotina, necunoscandu-se nici efectele secundare ale unui potential supradozaj. Este putin probabil, totusi, sa luati prea multa biotina, mai ales daca sunteti monitorizat de un medic.

Degetele active au unghii mai lungi - fals

Sunt persoane care cred ca pianistii, dactilografele, cei care tasteaza toata ziua sau petrec multe ore din zi facand activitati in care isi misca mult degetele au ritm mai mare de crestere a unghiilor. Explicatia ar fi ca fluxul sangvin crescut stimuleaza cresterea unghiilor. Nu exista niciun studiu care sa demonstreze acest lucru.

Pe de alta parte, unghiile care “bat” intens in taste sau clape tind sa se rupa mai mult, din cauza impactului repetat.

Hidratarea ajuta la mentinerea sanatatii si a lungimii unghiei – adevarat

Mentinerea unghiilor hidratate nu le va face sa creasca mai repede, dar cu siguranta le impiedica sa se rupa.

“Toamna si iarna, cand aerul e mai uscat, unghiile crapa si se exfoliaza mai usor, motiv pentru care se scurteaza. Unghiile au nevoie de lubrifiere, exact ca mainile sau buzele, in lunile reci. Dupa ce va spalati, dati-va cu crema de maini; e mai grasa si mai protectiva decat lotiunea de corp”, sustine dermatologul D'Anne Kleinsmith.

Iarna, purtati manusi calduroase, iar cand lucrati in gradina sau trebaluiti prin casa puneti o pereche de manusi de cauciuc. Dupa ce unghia iese de sub cuticule, e tesut mort, deci nu aveti cum sa il reparati. Detergentii si sapunurile usuca unghiile si le fac casante.

Dieta proteica grabeste cresterea unghiilor – fals

O dieta lipsita de proteine duce la slabirea, incetinirea cresterii si deteriorarea aspectului unghiilor, dar suplimentarea cu proteine a dietei nu are efect invers. Nu incepeti sa consumati shake-uri cu proteine doar din acest motiv.

Usturoiul grabeste cresterea unghiilor – fals

Femei cu unghii lungi si frumoase pot jura ca datorita usturoiului sunt asa. Unele si-au frecat teminic degetele cu usturoi crud, altele l-au indesat in sticlute de oja cu alte ingrediente miraculoase si s-au uns zilnic. Evident, e doar coincidenta ca aceste femei chiar au unghii lungi si sanatoase.

Un sambure (ca sa nu spunem “catel de usturoi“) de adevar exista. Usturoiul e bogat in seleniu, iar anumite studii au aratat ca nivelul scazut de seleniu se reflecta in aspectul unghiilor. Dar nicio cercetare nu a demonstrat ca exista o relatie intre consumul de usturoi si unghii sanatoase, puternice, care cresc mai repede.

Daca vreti unghii lungi, luati un supliment cu biotina, hidratati cuticulele, ingrijiti-va mainile. Si e suficient.

Sursa: aici