Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Fiecare sarcina este diferita, fiecare femeie suporta altfel o sarcina. Pentru unele gravide sarcina este o bucurie, fara niciun fel de problema, iar pentru altele poate fi o stare nesfarsita de greata si dureri.
Medicul de familie sau ginecologul sunt persoanele carora fiecare gravida trebuie sa le ceara sfatul, mai ales cele aflate la prima sarcina speriindu-se la aparitia fiecarui simptom nou. Daca unele manifestari sunt normale, desi nu sunt de dorit, altele pot semnala probleme. De aceea, inainte de a apela la forumuri si experientele prietenelor, este indicat sa vorbiti cu medicul care va are in evidenta.
Pentru multe viitoare mame greturile matinale sunt suparatoare dar nu posibil periculoase. In general, greata poate fi combatuta prin masuri dietetice (administrarea de cantitati mici de alimente in permanenta, evitarea alimentelor prajite si puternic condimentate). Laptele poate cauza greata si varsaturi dar poate fi eliminat numai temporar din alimentatie. (Pentru reducerea greturilor si varsaturilor, dar numai la recomandarea medicului poate fi administrata piridoxina). In cazuri grave cu varsaturi si scadere in greutate este necesara spitalizarea.
Pirozisul (iritatie a esofagului provocata de acidul din stomac, ce da senzatia de arsura) poate fi combatut prin eliminarea lichidelor consumate in timpul meselor si restrictie de lichide anterior mesei si la 2 ore dupa mese. De asemenea, trebuie evitata pozitia culcata dupa masa si daca simptomele sunt deranjante pot fi administrate antiacide, doar la indicatia medicului.
Constipatia este o problema comuna in sarcina. Cresterea fiziologica a progesteronului determina un tranzit intestinal redus. Suplimentele dietetice bogate in fibre par sa trateze constipatia. Fructele si legumele proaspete raman cea mai buna solutie, merele, perele, prunele avand efect natural laxativ.
Hemoroizii reprezinta o alta problema relativ frecventa in timpul sarcinii. In general se recomanda consumul crescut de lichide, exercitii fizice in mod regulat.
Varicele pot apare la nivelul picioarelor sau la nivel vulvar. Pentru reducerea durerilor se evita ortostatismul prelungit, incrucisarea picioarelor in caz de pozitie sezanda, purtarea jartierelor sau a ciorapilor elastici si se recomanda miscarea picioarelor cat mai des, ciorapi „suport“ care se pun inainte de coborarea din pat, iar in caz de varice vulvare ridicarea dinspre picioare a patului.
Dorsalgia (durerea de spate): este o acuza frecventa in timpul sarcinii. Durerea intensa sau persistenta necesita consult medical. Aceste dureri pot fi reduse daca: aplecarea se face prin indoirea genunchilor, se evita ridicarea obiectelor grele, se poarta tocuri joase, se utilizeaza o perna tare la spate cand se sta in pozitia sezut, se utilizeaza, pentru odihna, pozitia „culcat pe o parte cu genunchii trasi in sus pe un pat tare“.
Alte acuze ce pot fi semnalate de femeia gravida sunt: mictiunile frecvente (urinarea), dureri de cap, insomnie, prurit (mancarimi), sangerare nazala, parestezii, edeme gambiere vesperale (umflarea gambelor) , sialoree (secretie excesiva de saliva). Acestea sunt rezultatul modificarilor hormonale asociate sarcinii sau cresterii volumului uterin.
Atunci cand incepeti sa va informati despre sarcina alegeti surse de incredere, carti medicale sau scrise de practicieni.
Surse: aici.