Primele carduri de sanatate au ajuns la destinatariStiri

Primii asigurati care au intrat in posesia cardurilor au fost bucurestenii, incepand din 19 septembrie, in timp ce in provincie s-a inceput distribuirea din 22 septembrie.

Cardurile de sanatate vor ajunge in scurt timp la fiecare asigurat, prin intermediul postasilor. Fiecare destinatar trebuie sa semneze personal pentru primirea cardului si, daca acesta nu este gasit la domiciliu de doua ori, cardul va putea fi ridicat personal, pe baza cartii de identitate, de la casa de asigurari teritoriala. Totusi, pentru a se usura demersul, avizul pe care operatorul postal il lasa la domiciliul asiguratului va contine si numarul de telefon al factorului postal, pentru ca acestia sa stabileasca de comun acord un alt interval orar pentru predare.

Cardurile se vor afla la factorii postali sau la oficiile postale doar 20 de zile, iar daca in acest timp nu ajung la asigurati vor fi trimise catre casele de asigurari de sanatate.

Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica si pentru a depista si a remedia eventualele probleme ce pot sa apara.

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv. Intrat in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient. Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului.

In ultimele sase luni, peste 10.5 milioane de carduri de sanatate au fost printate, iar de preluarea, sortarea, transportul si distributia cardurilor se ocupa CN Posta Romana.

Distribuirea a inceput din 19 septembrie, zilnic fiind preluate de catre reteaua postala cate 600-700 de mii de carduri. Pana la sfarsitul lunii octombrie, aproximativ 12.5 milioane de asigurati vor intra in posesia cardurilor de sanatate.

Toti asiguratii cu varsta peste 18 ani vor primi carduri de sanatate.

Sursa: aici.