Prevenirea obezitatii la copii – sfaturi pentru parintiSarcina si ingrijirea copilului

Echilibrul este cheia pentru a mentine o greutate sanatoasa. Echilibrul intre caloriile pe care copii le mananca si le beau si cele pe care le ard in timpul activitatilor si cresterii este cel de care depinde atat aspectul fizic, cat si sanatatea copiilor.

Copiii si adolescentii supraponderali si obezi ar trebui, in primul rand, sa reduca rata cresterii in greutate, permitand corpului o crestere si o dezvoltare normala. Nu trebuie sa puneti copilul la dieta, din proprie initiativa, fara a discuta cu un specialist.

Dezvoltarea obiceiurilor alimentare sanatoase

Oferiti copiilor mese nutritive si gustari cu un numar de calorii potrivit. Astfel, ii puteti ajuta sa deprinda obiceiuri sanatoase, facand din mancarurile sanatoase preferatele lor si reducand astfel tentatiile de a consuma calorii goale.

Iata cateva mici schimbari pe care le puteti face:

-lasati la indemana fructe si legume proaspete si gustari din cereale integrale
-cumparati produse lactate semidegresate
-alegeti carnuri slabe, de pasare sau peste
-folositi lintea si fasolea ca sursa de proteine
-serviti portii rezonabile
-incurajati-va familia sa bea cat mai multa apa
-limitati consumul de bauturi indulcite, zahar, sare si grasimi saturate

Transformati felurile de mancare preferate de copii in variante mai sanatoase. Chiar si cele mai gustoase retete pot fi imbunatatite fara ca gustul sa aiba de suferit. Inlocuiti pe rand ingredientele cu unele mai nutritive.

Inlaturati tentatiile cu un continut caloric ridicat. Dulciurile nu trebuie sa devina subiect tabu, sunt permise, dar cu moderatie. Trebuie sa ii invatati pe copii ce inseamna un produs sanatos si incercati sa inlocuiti produsele din comert cu gustari de 100 de calorii.

Cateva exemple:

-un mar mediu
-o banana
-o cana de fructe de padure
-o cana de struguri
-o cana de morcov, broccoli sau ardei cu doua linguri de hummus.

Ajutati-va copiii sa inteleaga importanta activitatii fizice. Folositi jocuri in care sa implicati intreaga familie, pentru a sublinia beneficiile miscarii: intarirea oaselor, scaderea tensiunii arteriale, reducerea stresului si a anxietatii, cresterea stimei de sine, autocontrolul greutatii.

Ajutati copiii sa ramana activi

Copiii si adolescentii trebuie sa aiba activitati fizice de intensitate moderata cel putin 60 de minute in fiecare zi. Pentru copii, parintii sunt cele mai bune exemple. Daca dumneavoastra veti incepe sa practicati un sport sau sa faceti miscare prin sau in jurul casei, veti incuraja copilul sa se miste din alta postura. Impreuna cu copilul, puteti iesi la plimbare si, din timp in timp puteti forta mersul, puteti sari impreuna coarda sau juca sotron. Puteti juca baschet sau sutati la poarta. Dansul sau inotul sunt alte idei de miscare. Important este sa se desprinda din fata calculatorului sau a televizorului, sa iasa in aer liber si sa aiba bunavointa. Chiar daca nu este foarte entuziasmat, faptul ca va insoteste este un prim pas.

Reduceti sedentarismul

Cateva ore petrecute la birou, pentru citit sau rezolvarea temelor, sunt necesare. Insa timpul petrecut in fata ecranului, indiferent daca vorbim de televizor, LCD, monitor, jocuri video, Internet, trebuie limitat la maxim doua ore pe zi. Academia Americana de Pediatrie nu recomanda lasarea la TV a copiilor mai mici de doi ani si sustine limitarea accesului la gadgeturi a copiilor sub 12 ani. Gasiti activitati distractive la care sa participa toata familia si care sa necesite si putina activitate. Puteti juca mim, puteti face schimb de roluri, parintii si copiii, puteti simula activitatea din gradina, din ferma. Idei mai multe puteti gasi cautand pe Internet.

Factori de care depinde succesul

Parintii sunt parte din dieta si programul copiilor supraponderali sau obezi si trebuie sa fie constienti de rolul pe care il joaca. Trebuie sa aveti suportul tuturor persoanelor care joaca un rol in formarea copiilor, educatori si invatatori, implicandu-i in procesul de schimbare a obiceiurilor.

Daca nu va descurcati cu mancarurile dietetice, cantitati, alimente, apelati la specialisti. Un nutritionist sau dietetician poate face meniul, iar un curs de gatit nu poate face minuni, insa va poate pune pe directia cea buna.

Pe langa educatia fizica si sport, e importanta si socializarea. Chiar daca nu exista aptitudini sportive, puteti incuraja copilul sa practice un sport de echipa, pentru a-si face noi prieteni.

Este important sa continuati un stil de viata sanatos si dupa ce situatia se remediaza, iar empatia si participarea intregii familii este de un real folos. Nu fortati slabirea sau ajungerea intr-o forma fizica mai buna. Lasati timpul sa va ajute si faceti gradual fiecare modificare in rutina.

Sursa: aici.