Placinta cu mere rawRetete sanatoase

Placinta cu mere este un desert ideal, mai ales pentru picnicurile sau iesirile la iarba verde din timpul verii. O puteti incalzi in deshidrator (trebuie sa stea aproximativ doua ore) sau o puteti servi rece.

Smochinele proaspete sau deshidratate pot inlocui curmalele. Placinta este si mai apetisanta daca o serviti cu o lingura de crema de cocos sau cu inghetata de vanilie.

Ingrediente, 6 portii:

Trei cesti de mere, decojite si taiate bucati
Doua cesti de migdale
O ceasca si jumatate de curmale
O jumatate de ceasca de stafide ori afine sau coacaze proaspete
O jumatate de lingurita de sare
O lingurita de scortisoara
O lingurita de cardamom
Doua linguri de suc de lamaie

Preparare:

Puneti la inmuiat stafidele si curmalele in apa, pentru a se rehidrata. Sunt suficiente 20 de minute.

Pentru a pregati crusta, puneti intr-un blender migdalele, sarea si o ceasca de curmale si amestecati pana se formeaza o pasta de consistenta unui aluat. Indesati aluatul intr-o forma rotunda de tort cu marginile detasabile, cu diametrul de 24 de centimetri.

Preparati umplutura, amestecand o ceasca de mere, o jumatate de ceasca de curmale, stafide, scortisoara si cardamom, pana la omogenizare.

Cele doua cesti de mere ramase si mixeaza in blender cu sucul de lamaie, insa merele trebuie sa ramana  usor  grunjoase. Adaugati umplutura ramasa si pulsati usor, doar cat sa se amestece.

Turnati umplutura peste crusta de placinta, tineti la rece timp de doua ore. In functie de locul unde o serviti, puteti incalzi placinta sau o puteti raci cu ajutorul unei cupe de inghetata de vanilie.

Continutul unei portii:

Calorii: 435
Grasimi: 24gr
Proteine: 11gr
Sodiu: 39mg
Fibre: 11gr

Crustele de placinta calda

Aceste cruste de placinta se pot face din orice combinatie de nuci si fructe deshidratate. Crusta iese mai buna atunci cand nucile sunt uscate. Daca sunt inmuiate in apa apoi deshidratate peste noapte, acestea au o aroma si mai accentuata.

Sursa: Snyder, Mike; Faass, Nancy; Novac, Lorena – 300 retete hrana vie; Ed. Orizonturi, 2013