Pentru vegetarieni si vegani: De unde luam vitamina B12?Nutritie sanatoasa

Vitamina B12 sau cobalamina nu este unul din nutrientii foarte cunoscuti, insa joaca un rol important in organism. Participa activ la metabolizarea proteinelor, lipidelor si glucidelor, contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa, dar are si un rol benefic asupra sistemului nervos si a tractului gastrointestinal. Cobalamina actioneaza in mod esential in formarea globulelor rosii la nivelul oaselor, precum si in sinteza proteinelor.

Organismul are capacitatea de a stoca in ficat vitamina B12, insa 15% din populatie nu are capacitatea de a asimila substanta sau nu are o alimentatie suficient de diversificata, astfel incat sa mentina "stocul". Acesta se consuma si apare o forma de anemie, numita megaloblastica, care cauzeaza slabiciune musculara si o permanenta senzatie de oboseala.

Sistemul nervos poate fi afectat de carenta de vitamina B12, dar si constipatia, lipsa apetitului, pierderea in greutate, depresia, chiar paranoia, pierderi de memorie, confuzia sau lipsa echilibrului sunt simptome ale acestui tip de anemie.

Un adult are nevoie de aproximativ 2.4 micrograme de vitamina B12 zilnic. Acestea se pot asigura prin consumul unei alimentatii variate, iar veganii si vegetarienii pot apela la un complex de multivitamine, pentru a aduce organismului aportul necesar, dar si la drojdie.

Persoanele cu varsta peste 50 de ani, vegetarienii, persoanele care sufera de afectiuni precum boala celiaca sau Crohn au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina B12, care se asigura cel mai usor prin intermediul suplimentelor alimentare. Cei care nu pot asimila vitamina trebuie sa discute cu medicul varianta administrarii prin injectare.

 

Surse de vitamina B12

Ficatul de vita este sursa cea mai buna de vitamina B12, dar cum acest organ contine si toxine, puteti apela la alte alimente:

-drojdie
-peste  (somonul si tonul din conserva au cantitati mari din aceasta vitamina)
-carnea rosie
-carnea de pasare
-ouale
-produse lactate precum lapte, branza sau iaurt
-alimente imbunatatite cu vitamina B12 de producator (sortimente de paine si cereale pentru micul dejun - trebuie sa verificati etichetele).

 

Surse: aici si aici.