Parteneriat pentru tratamentul dependentei de alcoolStiri

Reprezentanti ai mediului academic si ai institutiilor de sanatate, lideri de opinie, precum si reprezentanti ai sectorului privat si ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficiala a ”Cartei Albe pentru Dependenta de Alcool din Romania – probleme, provocari si solutii 2014- 2016” sambata, 1 martie.

Prin intermediul acestui document se lanseaza primul parteneriat integrat de tratament al dependentei de alcool din Romania intre profesionistii din domeniul sanatatii. Scopul unui astfel de demers este acela de a dezvolta solutii de interventie bazate pe dovezi care sa aiba consecinte pozitive directe asupra calitatii vietii persoanelor care traiesc cu dependenta de alcool si familiilor acestora.

Aceasta initiativa comuna va pune, astfel, bazele unui cadru strategic necesar dezvoltarii unor  programe complexe de tratament, psihoterapie si suport social adresate tratamentului dependentelor.

Dependenta de alcool este considerata o problema majora de sanatate publica, avand consecinte negative pe plan fizic, mental si social. Exista o nevoie semnificativa nesatisfacuta in ceea ce priveste dependenta de alcool, intrucat aceasta este atat subdiagnosticata, cat si insuficient tratata. In Europa, mai mult de 90% dintre cei 14 milioane de pacienti cu dependenta de alcool sunt in prezent netratati.

"In Romania, in acest moment, ne confruntam cu o nevoie acuta privind serviciile medicale si sociale integrate in domeniul dependentei de alcool. Primul pas in conturarea unei directii de actiune este initierea unui document programatic, cu caracter strategic care pune bazele unui dialog constructiv in initierea de programe si servicii in acest domeniu. Initierea unei Carte Albe in dependenta de alcool si conturarea unui parteneriat intersectorial demareaza necesarul proces de creare a unor politici si servicii consolidate in tratamentul dependentelor din Romania", a declarat Prof. Dr. Dan Prelipceanu, Director de cercetare- dezvoltare in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia".

Rezultatele unui studiu recent realizat in tara au pus in evidenta faptul ca sistemul de sanatate din Romania gestioneaza anual aproximativ 70 000 de externari atribuibile alcoolului, aratand,  in acelasi timp, nevoia de dezvoltare  a unor programe integrate  de servicii de sanatate necesare pentru controlul consumului daunator de alcool.

„In cei 20 de ani de activitate, Alianta pentru Lupta impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT)a reusit sa puna  bazele unui model inovator in tratamentul dependentei de alcool. Toate serviciile oferite in cadrul ALIAT stabilesc, pentru prima data in Romania, o legatura directa intre individ, comunitate, servicii sociale si medicale si familia persoanei dependente de alcool. Prin intermediul acestei Carte Albe dorim sa initiem un proces amplu de consultare a principalilor actori implicati in tratamentul dependentei de alcool, pentru a continua sa aratam zi de zi ca dependenta de alcool poate sa fie tratata”, declara Ioana Tomus, Director programe ALIAT.

La nivel de perceptie in populatia generala, dependenta de alcool este considerata mai degraba o slabiciune personala si un defect de caracter decat o boala medicala.  Prin urmare, stigmatizarea, asociata cu alcoolismul, determina pacientii sa fie reticenti in a cauta ajutor.

"Dependenta de alcool este o boala care poate fi tratata. Cred ca acesta este cel mai important mesaj pe care toti cei care sufera de aceasta boala trebuie sa il auda, atat de la medici cat si de la cei din jurul lor. Exista ajutor si tratament, exista specialisti care se preocupa de aceasta grava problema de sanatate si care prin eforturile lor ne fac sa ne dam seama ca nu suntem singuri.", a marturisit Doru Aparaschivei, Presedinte al  Asociatiei Persoanelor cu Probleme legate de consumul de alcool Alcool.

Despre dependenta de alcool

Dependenta de alcool este o boala a creierului, cu o probabilitate mare de a urma un trend progresiv. Alcoolul este toxic pentru majoritatea organelor din corpul uman, iar nivelul de consum este puternic corelat cu riscul pe termen lung de morbiditate si mortalitate. Alcoolul este un factor cauzal major in mai mult de 60 de tipuri de boli si leziuni. Factorii genetici si de mediu sunt importanti in dezvoltarea dependentei de alcool; factorii genetici sunt atribuiti in proportie de peste 60% riscului de dezvoltare a bolii. O caracteristica centrala a dependentei de alcool este dorinta, de multe ori coplesitoare, de a consuma alcool. Pacientii intampina dificultati in controlul consumului de alcool si continua consumul, in ciuda consecintelor nocive asupra sanatatii.

Consumul excesiv de alcool este frecvent in multe parti ale lumii, in special in Europa, unde mai mult de 14 milioane de oameni sunt dependenti de alcool. In Europa, nevoia de tratament este foarte mare, doar 8% dintre pacienti beneficiind de o forma de tratament.  Atat abstinenta cat si reducerea consumului trebuie considerate ca parte a unei abordari comprehensive de tratament pentru pacientii cu dependenta de alcool.

Sursa: aici