O viata mai lunga, cu fructe si legumeNutritie sanatoasa

O dieta care abunda de produse proaspete este ideala, iar un studiu recent arata ca fructele si legumele consumate in cantitati mari, neprelucrate termic, reduc substantial riscul decesului.

Cercetatorii au analizat obiceiurile alimentare a mai mult de 65.000 de persoane din Anglia, timp de 12 ani – intre 2001 si 2013. S-a stabilit ca cei care au mancat mai mult de sapte portii de fructe si legume zilnic au avut un risc de deces cu 42% mai mic decat cei care au mancat doar o portie sau mai putin.

Riscul decesului a fost redus cu 36% pentru cei care au consumat intre 5 si 6 portii de fructe si legume, cu 29% pentru cei care au consumat intre 3 si 5 portii si cu 14% pentru cei care au mancat intre una si trei portii, zilnic. Rezultatele amanuntite ale cercetarii au fost publicate in “Journal of Epidemiology and Community Health”.

Totusi, studiul nu a reusit sa demonstreze ca daca se mananca mai multe fructe si legume speranta de viata este mai mare, ci doar ca scade riscul decesului.

Acelasi studiu releva faptul ca, statistic, consumul zilnic  a sapte sau mai multe portii de vegetale crude scade riscul decesului din cauza afectiunilor cardiace cu 31% si din cauza cancerului cu 25%.

Legumele aduc beneficii mai mari pentru organism, decat fructele. Fiecare portie de legume consumata zilnic reduce riscul decesului cu 16%, comparat cu 13%, care este procentul salatelor si doar 4%, fructele.

“Cu totii stim ca mancatul fructelor si legumelor este sanatos, insa marimea efectului este ametitor”, precizeaza autorul studiului, Oyinlola Oyebode de la  University College din Londra. “Legumele au un efect mai intens decat fructele, insa fructele sunt consumate cu mai multa placere. Daca va bucurati cand rontaiti un morcov, cu atat mai bine, insa cine nu savureaza cu placere o banana sau un alt fruct?”, completeaza cercetatorul.

Studiul nu a gasit beneficii semnificative aduse de sucul de fructe. Cand vine vorba de fructele conservate, cercetatorii precizeaza ca, in general, sunt folosite cele de calitatea a doua, iar adaosul de zahar si conservanti depasesc beneficiile fructelor in sine. Ca atare, nu le iau in considerare.

Surse: aici.