O saptamana de dieta Montignac (III)Tipuri de diete

Prima faza a dietei Montignac, cea de slabire, presupune consumul de alimente cu indice glicemic mai mic sau egal cu 35. Poate parea greu sau chiar imposibil sa renuntati la dulciuri, fructe cu un continut ridicat de zaharuri sau grasimi saturate, insa e mai usor decat credeti. Michel Montignac, cel care a gandit si a dezvoltat timp de 30 de ani aceasta dieta, vine cu solutia completa, inclusiv retete complexe, gustoase si nutritive, astfel incat sa nu simtiti restrictiile alimentare.

Trebuie respectate cateva reguli simple, cateva principii si veti incepe sa simtiti cum va recapatati formele. Este foarte important sa nu va bazati doar pe dieta alimentara, sa faceti si miscare. Si trebuie sa mentineti un aport hidric ridicat, adica sa beti cel putin opt pahare de apa in fiecare zi.

Daca masa de dimineata e cam aceeasi in fiecare zi, e glucido-proteica si bogata, pranzul trebuie sa contina lipide si proteine si poate fi completat de un desert. Cina e mai usoara decat pranzul, iar de trei ori pe saptamana trebuie sa fie glucido-proteice, adica fara grasimi. Este foarte important sa scoateti din alimentatie untul, faina alba de grau si zaharul. Definitiv.

Luni

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Salata de varza rosie
Ficat de vitel cu patrunjel
Fasole verde
Fructe

Cina
Spaghete cu sos de rosii si busuioc
Iaurt
(GP)

Marti

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Salata greceasca (rosii si feta)
Pulpa de berbec
Fasole oloaga
Iaurt

Cina
Anghinare fiarta la abur
Omleta cu branza
Zmeura

Miercuri

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Supa de avocado
Ton cu rosii si masline
Broccoli
Salata
Branza

Cina
Somon fiert la abur
Linte verde
Compot
(GP)

Joi

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Ciuperci de Paris cu vinegreta
Ficatei de pasare cu ghimbir
Piure de telina
Compot

Cina
Morcovi rasi cu zeama de lamaie
Pastrav fiert
Broccoli
Iaurt

Vineri

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Miez de praz cu vinegreta
Mihalt cu spanac
Oua cu lapte cu fructoza

Cina
Ardei umpluti cu orez basmati
Prune uscate
(GP)

Sambata

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Placinta cu ceapa
Pui cu sirop de anason si fenicul
Prajitura cu branza de capra

Cina
Creveti gratinati
Salata verde
Branza

Duminica

Mic dejun
Masa de dimineata este cam aceeasi in fiecare zi si, in general, va fi de natura glucido-proteica. Micul dejun va cuprinde glucide cu IG mic, proteine si o bautura. Adica fructe, paine integrala, biscuiti de secara cu 24% fibre, paine Pumpernickel, cereale integrale fara zahar, dulceturi fara zahar; proteine: iaurt cu 0% grasime, branza cu 0% grasime, jambon de pui sau de curcan, somon afumat sau marinat; o bautura: cafea decofeinizata, cafea arabica, cacao, cicoare, lapte degresat, lapte de soia sau migdale, ceaiul si sucurile de fructe cu pulpa (evitati sucurile industriale sau indulcite).

Pranz
Tartar din piept de rata
Biban cu fenicul
Broccoli
Fondant de ciocolata amaruie

Cina
Vinete umplute a la Provencale
Compot traditional

Surse: aici si Montignac, Michel – 100 de retete si meniuri, ed. Litera International, 2009