Mituri despre HPVDespre boli si afectiuni

Despre HPV circula o multitudine de mituri, unele ridicole, altele care au si un sambure de adevar. Am incercat sa lamurim cateva dintre ele. Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este cauza aparitiei verucilor (negi), inclusiv a celor genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. HPV se transmite prin contactul direct si este un subiect in jurul caruia s-a discutat mai ales dupa lansarea vaccinului anti-HPV.

#1 Barbatii nu au de ce sa isi faca griji din cauza HPV - FALS

Barbatii sunt la fel de predispusi ca si femeile sa contacteze HPV. Conform Centrului de preventive si Control al Bolilor (Center for Disease Control and Prevention – CDC), atunci cand este transmis pe cale sexuala, virusul poate infecta si zona genital a barbatului, incluzand pielea de pe si din zona penisului, scrot si anus. Nu exista niciun test care sa confirme daca un barbat este sau nu purtator al virusului, din nefericire.

Persoanele care practica sexul oral se pot infecta in gura sau gat, infectia putand cobori apoi catre zonele genitale. Astfel, infectarea poate provoca verugi genital sau orale, dar se poate ajunge chiar la cancer de penis, anus, gura sau gat.

#2 Majoritatea oamenilor nu iau HPV – FALS

HPV este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala din SUA. Atat de comuna incat 80% din populatia activa sexual va fi infectata, la un momentdat. Desi e adevarat ca, cu cat schimbi mai multi parteneri, cu atat cresc sansele sa contactezi o boala cu transmitere sexuala, e la fel de adevarat si ca HPV poate fi contactat la prima experienta sexuala, chiar daca s-a folosit sau nu prezervativul.

Mai mult, statistic, 80% din cei care au avut mai putin de 4 parteneri au fost infectati, sustine Nancy Kiviat, director al  Medicine Pathology HPV Group la University of Washington. Cele mai multe persoane nu au simptome si nu vor afla niciodata ca au avut HPV. Potrivit CDC, in 90% dintre cazuri organismul se va vindeca in aproximativ doi ani.

#3 Prezervativul protejeaza de HPV – FALS

Prezervativul reduce riscul de a contacta HPV, dar nu il elimina in totalitate. In afara de contactul sexual, virusul se mai poate raspandi prin contactul piele pe piele, iar zonele neacoperite de latex pot fi infectate. Intreaga zona genitala, de la anus si pana la scrot sau vulva poate transmite boala, fiind inclus si contactul deget – organ genital. De aceea, inclusiv tinerele care nu au avut contact sexual normal, dar au avut alte activitati sexuale pot fi infectate.

Partenerul poate fi infectat chiar daca nu exista veruci, alte simptome sau testul Babes-Papanicolau e modificat. Nu exista metoda eficienta pentru a va proteja 100% de HPV, in afara de evitarea oricarui contact cu alti oameni. Nici vaccinul anti-HPV nu protejeaza in intregime, avand anticorpi doar pentru aproximativ 40 din cele peste 130 de tulpini.

#4 Vaccinul anti-HPV poate provoca retard mental sau alte probleme de sanatate – FALS

Nu exista niciun fundament medical, statistic sau stiintific pentru o astfel de afirmatie. Ca orice alt vaccin, poate avea efecte secundare sau adverse, insa acestea sunt considerate normale si asumate.

#5 Toate tulpinile HPV pot duce la cancer – FALS

Nu toate cele peste 130 de tulpini se transmit prin contact sexual. Papilloma este sinonim cu “neg” sau “veruca”, iar negii care apar pe maini sau picioare sunt cauzati de o tulpina de HPV. Din fericire, acestea nu se raspandesc usor si nici nu sunt associate cu cancerul. In jur de 40 de tipuri de HPV se pot transmite pe cale sexual, o parte cauzand negi in zonele genitale, iar altele fiind cancerigene. Tulpinile 16 si 18 sunt vinovate pentru aproape 70% din cancerele de col uterin, iar tulpina 16 cauzeaza si 85% din cancerele anale.

#6 Orice persoana infectata cu HPV va face cancer – FALS

95% din femeile care contacteaza tulpinile cu risc major (16 si 18), nu vor face cancer din acest motiv, sustine medicul Diane Harper, profesor la University of Missouri-Kansas City. Datorita faptului ca sute de mii de femei continua sa faca testul Babes-Papanicolau in fiecare an, cancerul de col uterin poate fi prins in faze incipiente si indepartat. In lumea medicala inca ramane un mister cum unele persoane sunt capabile sa lupte cu virusul, iar altele nu reusesc. Pentru femeile infectate cu HPV, testul Babes-Papanicolau ramane cea mai buna metoda de monitorizare a colului.

#7 HPV poate fi tratat – FALS

Unele boli cu transmitere sexual, cum ar fi infectiile cu Chlamydia sau gonoreea sunt cauzate de bacteria si pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor. HPV este un virus (ca cel herpetic sau raceala) si nu poate fi “vindecat”. Este treaba sistemului imunitar sa lupte impotriva lui. In majoritatea cazurilor, organismul reuseste sa il suprime, astfel incat virusul nu creeaza probleme majore. Deocamdata, cercetatorii nu stiu inca daca virusul este eliminat complet din organism sau este doar redus la limite nedetectabile. Din nefericire, nu se poate preciza in ce moment HPV devine necontagios.

#8 Vaccinul anti-HPV protejeaza pe viata – FALS

Studiile arata ca cele doua vaccinuri aprobate protejeaza intre 7 si 10 ani. Nu este suficienta o singura vaccinare, facuta in adolescenta, aceasta trebuind repetata. Pe masura ce varsta medie a inceperii vietii sexuale scade, parintii care doresc sa isi vaccineze copiii trebuie sa fie atenti la nivelul de dezvoltare, anturajul si temperamentul acestora.

#9 Vaccinul este singura metoda de prevenire a cancerului de col uterin – FALS

Chiar si cu vaccinul facut, screeningul Babes-Papanicolau regulat ramane cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de col uterin. Acesta detecteaza virusul chiar daca acesta a inceput doar sa faca modificari in celulele cervicale, fara a fi declansat dezvoltarea cancerului. Tipurile de cancer produse de HPV sunt cu o crestere inceata, cu modificari pre-canceroase ce se petrec pe parcursul a mai multi ani, in general. Vizitele regulate la medicul ginecolog sunt necesare, pentru a putea identifica din timp problemele.

In Romania, testul Babes-Papanicolau se poate face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, anual.

Surse: aici, aici si aici