Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Melanomul este o forma de cancer cutanat care isi are originea in celulele producatoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Chiar daca melanomul este mai putin frecvent decat alte tipuri de cancer de piele, este cel mai grav.
Oricine poate face melanom, nu exista o tipologie anume. Este important sa va monitorizati toate alunitele si petele, pentru a putea depista un melanom cat mai devreme. Academia Americana de Dermatologie ofera cateva sfaturi extrem de utile in urmarirea semnelor de pe piele. ABCDE-ul melanomului este acronimul principalelor 5 caracteristici ale acestuia (asymmetry, border, color, diameter si evolving)
Asymmetry – asimetrie. Daca trasati o linie imaginara prin mijlocul melanomului, cele doua jumatati nu sunt simetrice, nu seamana intre ele.
Border – contur, margini. Conturul melanomului nu este unul definit, este neregulat.
Color – culoare. Culoarea variaza de la o zona la alta. Are nuante de aramiu, maro sau negru, insa poate fi si alba, rosie sau chiar cu o tenta de albastru.
Diameter – diametru. In general, melanomul are diametrul mai mare de 6 milimetri (diametrul unei radiere de creion), atunci cand este remarcat. Totusi, el poate fi descoperit si cand are dimensiuni mai mici.
Evolving – evolutia. O alunita sau o leziune a pielii arata diferit fata de restul si isi schimba in timp marimea, forma, culoarea.
Daca observati aparitia pe piele a unui semn care are cel putin un semn din ABCDE, faceti o programare la dermatolog.
Cele mai comune semne pe care le puteti observa si care trebuie sa va alarmeze sunt: cresterea alunitei pe piele, aspectul mai ciudat si diferit de cele deja existente (e mai urata decat celelalte) si forma neuniforma.
In fazele incipiente, melanomul este asimptomatic. Nu simtiti nimic ciudat. Unele vor da, totusi, mancarimi, vor sangera sau vor cauza durere la atingere.
Multe tipuri au aceste semne si simptome, dar nu toate. Unele tipuri pot sa apara ca un punct sau o pata de culoare inchisa sub unghia de la mana sau de la picior. Altele arata ca o zgarietura care nu se mai vindeca.
De aceea, trebuie sa va autoexaminati periodic, pentru a depista eventuale modificari la nivelul pielii.