Medicii de familie refuza sa distribuie cardurile de sanatateStiri

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) nu accepta sa se implice in distributia cardurilor de sanatate ramase nedistribuite la nivelul caselor de asigurari judetene si nici in actiunile de distribuire ulterioare. Inca din iulie 2013 medicii de familie au anuntat ca nu vor sa se implice in aceasta actiune, nefiind un act medical.

"Distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei", precizeaza dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.

Asa cum au argumentat in numeroase randuri, inclusiv pe pagina web a SNMF ,  distribuirea cardului trebuie sa fie finalizata de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

 

Iata o parte din argumentele subliniate de reprezentantii medicilor de familie:

- cardul de asigurat este proiectul acestei institutii, nu al medicilor de familie. Cardul reprezinta un document de identificare care, conform legii, poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS).

- cardul de asigurat trebuie sa fie distribuit de asigurator catre asigurat, el constituind o legatura directa intre acestia, care nu poate include terti. In acest sens se reitereaza necesitatea existentei unui contract intre asigurat si asigurator, contract care sa contina obligatiile si drepturile fiecarei parti contractuale.

- distribuirea cardului de sanatate nu este activitate medicala si nu este in concordanta cu curriculumul de pregatire in medicina familiei.

"Consideram, de asemenea ca, atata vreme cat cardul preia toate disfunctionalitatile sistemului informatic, el nu poate fi utilizat ca si dovada a calitatii de asigurat ci are doar rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din intregul sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii, etc.", completeaza dr. Rodica Tanasescu.

Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic de sanatate. De aceea, reprezentantii medicilor de familie considera ca inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila.

"Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical", puncteaza presedintele SNMF.

 

 

Surse: aici.