LipazaAnalize medicale

Ce este lipaza si cand este recomandata testarea ei? Lipaza este o enzima care descompune grasimile din mancare pentru ca acestea sa poata fi absorbite in intestine. Este produsa in primul rand de pancreas, dar se mai formeaza si in gura sau in stomac. In mod normal, in sange, se gasesc cantitati mici de lipaza, insa poate fi gasit si in cantitati mari atunci cand pancreasul este bolnav sau canalul pancreatic (conducta prin care pancreasul transporta enzimele in intestinul subtire) este blocat.

Cand se recomanda testul de lipaza?

Testul de sange pentru lipaza este recomandata pentru a diagnostica si monitoriza disfunctiile pancreasului, fibroza chistica (boala in care productia si fluxul de mucus in plamani si sistemul digestiv sunt afectate si poate produce infectii ale plamanilor si probleme cu absorbtia nutrientilor in intestinal subtire), boala celiaca(boala autoimuna  in care oamenii nu pot consuma gluten deoarece poate afecta intestinal subtire) sau boala lui Crohn (inflamatii pe tractul gastrointestinal). Simptomele pentru bolile de pancreas pot include dureri abdominal, greturi, febra sau scaderea apetitului alimentar.

Pregatirea pentru testarea lipazei

Pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea nimic in afara de apa cu 8 sau 12 ore inainte de colectarea probei de sange si trebuie sa informeze medical daca urmeaza vreun tratament, chiar si fara prescriptie medicala deoarece acestea pot influenta rezultatele analizelor.

Rezultatele

Parametrii rezultatelor normale sunt cuprinsi intre 10 si 140 unitati per litru(U/L), dar pot varia de la laborator la laborator, de aceea este recomandat ca medicul dumneavoastra sa analizeze rezultatele.
Valorile rezultatelor mai mari decat normale pot fi cauzate de boli ale pancreasului cum ar fi pancreatita sau cancerul de pancreas, blocaje ale intestinelor, infectii, boala celiaca sau cancer al glandelor salivare.
Daca nivelul lipazei in sange este mai mic decat normal, poate fi un semn al fibrozei chistice.

Surse: aici, aici si aici