Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Intoarcerea in colectivitate, indiferent daca vorbim de cresa, gradinita, scoala sau chiar liceu poate coincide, de multe ori, cu diverse viroze. Organismul se imunizeaza singur, in timp, insa ii va fi mult mai usor daca primeste putin ajutor. Cea mai simpla metoda este prin alimentatie, prin introducerea unor elemente bogate in vitamina C, zinc si alti nutrienti.
Desi aceasta vacanta e scurta, de doar o saptamana, fiecare copil va avea contact cu alte medii si alte persoane, deci e posibil ca si paleta de virusi cu care iau contact sa fie mai larga.
Nu este leguma preferata a copiilor, dar este foarte sanatos. Doua cani de broccoli pe saptamana sunt suficiente pentru a face fata unui atac venit din partea virusilor. Sulforafanul, o componenta organica intalnita in broccoli, intareste sistemul imunitar.
Somonul, tonul, crevetii, orice fructe de mare consumate saptamanal in portii de 200 de grame ajuta la scaderea incidentei de a contacta virusii. Fructele de mare contin seleniu si zinc, doi nutrienti ce lipsesc adesea din meniurile zilnice.
O jumatate de grapefruit rosu consumata zilnic reduce cu 20% riscul de a raci. Si ajuta la o recuperare mai rapida, cu pana la trei zile mai scurta, daca a fost deja contactata raceala. Grapefruitul rosu contine de doua ori mai multi antioxidanti decat celalalte variante, alb si roz, antioxidanti ce ajuta la intarirea sistemului imunitar si combaterea virusilor.
Aceasta planta liliacee contine peste 70 de compusi sulfurosi ce pun in miscare anticorpii in 48 de ore. E suficient un catel de usturoi zilnic pentru ca organismul sa fie pregatit sa faca fata unui atac. Pentru a obtine rezultate si mai bune, maruntiti usturoiul cu 10 minute inainte de consum, oxigenul potentand activarea compusilor sulfurosi ce lupta cu cele mai urate viroze.
Cea mai buna sursa de betacaroten din natura, un nutrient ce intareste tractul respirator, astfel incat si cea mai agresiva forma de raceala va avea dificultati in a se strecura. Cu doar o cana de cartof dulce pe zi, reduceti cu 33% riscul de imbolnavire.
Oricare dintre aceste doua ceaiuri ajuta organismul sa produca proteine ce distrug invadatorii virali. Nu este recomandat copiilor mici, insa pentru adolescenti doua cani si jumatate de ceai consumate zilnic vor ajuta, iar efectul incepe sa se simta dupa doar cinci zile de consum.
Consumul de ciuperci "energizeaza" leucocitele, dubland abilitatea organismului de a lupta cu virusul gripal, sustin cercetatorii de la University of California. Orice ciuperca poate fi folosita, insa rezultatele cele mai bune la au cele de padure, nu ciupercile de cultura.
Acest condiment obtinut din radacinile unei plante indiene poate da o culoare aurie si o aroma placuta mancarurilor. Un sfert de lingurita de turmeric consumat in fiecare zi stimuleaza imunitatea in doar sapte zile.
Tractul digestiv produce 70% din celulele imune, facandu-l un element cheie in linia defensiva impotriva gripei. Acest tip de iaurt contine bacterii bune de care tractul digestiv are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima, dar nu are adaos de zaharuri, ca sa slabeasca sistemul imunitar. Consumul unei singure cesti de iaurt grecesc pe zi este sanatate curata.
Urmand toate aceste recomandari alimentare aveti toate sansele sa scapati si semestrul care urmeaza de viroze.