Gripa, tinuta sub controlStiri

Fluctuatiile mari de temperatura din ultimele trei saptamani au facut ca numarul virozelor sa creasca insa, fata de anii trecuti, numarul total de imbolnaviri este mai mic.

In prima saptamana a anului 2015 numarul deceselor cauzate de infectii respiratorii acute s-a incadrat in nivelul asteptat, conform informarilor transmise la Ministerul Sanatatii (MS) de catre Centrul National de Supraveghere si Control in Gripa (CNSCG) si Centrul National de Gripa (CNG) din INCDMI Cantacuzino.

In aceasta saptamana nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripa.

La nivel national, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute a fost de 38.779, cu 15,5% mai mic comparativ cu cel inregistrat in saptamana precedenta si cu 2,6% mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi saptamana a sezonului precedent (38.207).

Nu a fost comunicat niciun deces prin gripa.

Pana la data de 4.01.2015 au fost confirmate 3 cazuri de gripa, un caz cu virus tip A, subtip H3 si doua cazuri cu virus tip B

Tot pana la aceeasi data au fost vaccinate antigripal 387.353 persoane din grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirilor, a complicatiilor si a deceselor prin gripa. Desi exista o modificare distincta a antigenicitatii virusului gripal A(H3N2) fata de virusul din vaccin, avand in vedere circulatia concomitenta cu a celorlalte virusuri aflate in vaccinul gripal, se recomanda vaccinarea antigripala a persoanelor vulnerabile, selectate in grupele la risc, respectiv persoanele varstnice si cele cu afectiuni sau cu factori de risc pre-existenti.

 

Surse: aici.