Exercitii pentru palma si degeteSportul si sanatatea ta

Exercitiile pentru mana si degete ajuta la intarirea musculaturii, cresc mobilitatea si va ajuta sa scapati de dureri, mai ales daca suferiti de osteoartrita. Desi multe par banale, executarea cu regularitate a acestor exercitii va poate scapa de multe neplaceri.

Intindeti si strangeti degetele atat cat va permite starea de sanatate, fara a forta si fara a atinge limita dureroasa. In timp, cresterea mobilitatii va permite efectuarea mai rapida si mai corecta a fiecareia dintre miscari.

Pumnul

Adunati usor degetele, in pumn. Degetul mare trebuie sa ramana in exterior, strangand usor celelalte degete. Mentineti pozitia pret de 30-60 de secunde. Deschideti usor pumnul si intindeti degetele. Repetati cu ambele maini de cel putin patru ori.

Intinderea degetelor

Asezati mana cu palma in jos pe masa sau pe o suprafata neteda. Incercati sa lipiti degetele de masa, fara a ridica buricele degetelor de pe suprafata si fara a forta. Incercati sa mentineti pozitia pentru 30-60 de secunde.  Repetati cu fiecare mana, pe rand, de cel putin patru ori.

Gheara

Aceasta miscare va imbunatati mobilitatea. Tineti mana ridicata, cu palma indreptata catre dumneavoastra. Strangeti degetele astfel incat sa atingeti cu buricele baza fiecaruia dintre ele. Mana ar trebui sa arate ca labuta unei pisici, atunci cand se pregateste sa scoata ghearele. Mentineti 30-60 de secunde, apoi eliberati. Repetati de cel putin patru ori cu fiecare mana, pe rand.

Prinderea intaritoare

Acest efercitiu ajuta mai ales pentru prinderea clantelor si apucarea obiectelor fara a le mai scapa, pentru cei care au osteoartrita intr-o faza avansata. Aveti nevoie de o minge moale, insa puteti apela si la un burete, pentru inceput. Tineti obiectul in palma si strangeti cat puteti de tare. Mentineti strangerea pentru cateva secunde, apoi eliberati. Repetati de 10-15 ori cu fiecare mana, pe rand. Faceti exercitiul  de doua-trei ori pe saptamana, dar lasati 48 de ore intre sesiunile de antrenament, pentru odihna degetelor. Nu faceti acest exercitiu daca degetul mare este foarte afectat sau va doare.

Piscatura

Acest exercitiu ajuta la intarirea musculaturii degetelor, ajuta la apucarea si manuirea cheilor, deschiderea ambalajelor. Tineti in palma o minge moale sau un burete mai dur si strangeti intre degetul mare si, pe rand, fiecare deget, ca si cum ati pisca suprafata.  Mentineti timp de 30-60 de secunde, apoi eliberati. Repetati de 10-15 ori cu fiecare mana, pe rand. Faceti exercitiul  de doua-trei ori pe saptamana, dar lasati 48 de ore intre sesiunile de antrenament, pentru odihna degetelor. Nu faceti acest exercitiu daca degetul mare este foarte afectat sau va doare.

Ridicarea degetelor

Acest exercitiu foloseste la cresterea mobilitatii si flexibilitatii degetelor. Asezati mana cu palma intinsa, in jos, pe o masa sau alta suprafata neteda. Ridicati incet cate un deget, pe rand, apoi lasati-l in jos. Incercati sa ridicati si cate doua degete, efectuand mai multe combinatii. Repetati fiecare miscare de 8-12 ori, cu fiecare mana.

Extensia degetului mare

Pentru acest exercitiu aveti nevoie de un elastic (e perfect cel pentru bani). Asezati mana cu palma intinsa, in jos, pe o masa sau alta suprafata neteda. Trageti elasticul pe mana, pozitionandu-l pe mijlocul palmei,  la baza degetului mare. Indepartati degetul mare de restul degetelor cat de mult puteti, mentineti pozitia timp de 30-60 de secunde, apoi reveniti. Repetati de 10-15 ori cu fiecare mana, pe rand. Faceti exercitiul  de doua-trei ori pe saptamana, dar lasati 48 de ore intre sesiunile de antrenament, pentru odihna degetelor. Nu faceti acest exercitiu daca degetul mare este foarte afectat sau va doare.

Flexarea degetului mare

Tineti mainile in fata, usor departate, cu palmele in sus si degetele usor rasfirate. Indepartati degetul mare cat de mult puteti de restul degetelor, apoi indoiti-l astfel incat sa va ajunga pana in palma, apoi pana la baza degetului mic. Tineti timp de 30 de secunde in fiecare pozitie si repetati de cel putin patru ori pentru fiecare mana.

Atingerea degetelor

Acest exercitiu ajuta la cresterea mobilitatii si este util in redobandirea abilitatii de a apuca diverse obiecte. Tineti palmele in fata, cu degetele indreptate catre tavan. Atingeti degetul mare, pe rand, de fiecare dintre celelalte degete, astfel incat sa formati litera “O”. Mentineti fiecare intindere timp de 30 de secunde si repetati de cel putin patru ori pentru fiecare mana.

Tineti oul

Tineti in palma un ou, de preferinta de bibilica sau prepelita si strangeti pumnul, fara a-l sparge. Mentineti timp de 30 de secunde, deschideti pumnul si mutati oul, astfel incat sa repetati de cel putin patru ori cu fiecare mana.

Sursa: aici.