Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Daca nu v-ati lamurit cat de nociv este consumul de cantitati mari de zahar rafinat, poate va vor convinge cateva argumente bazate pe studii indelungate: zaharul provoaca dependenta, la fel ca si unele droguri. Zaharul distruge incet, dar sigur functiile creierului, dupa o anumita varsta.
Poate va sunt cunoscute scenele in care copiii care au consumat o cantitate mai mare de dulciuri devin isterici si nu se lasa pana nu termina toata punga sau incep sa scotoceasca toata casa dupa altceva dulce. Din nefericire, nu proasta crestere se face vinovata, ci dependenta pe care o da zaharul. Aproape ca si drogurile de pe strada, zaharul declanseaza reactii chimice si eliberarea de substante care afecteaza zona din creier ce “administreaza” placerea, in acest caz opioide si dopamina. Si, ca si in cazul drogurilor, se dezvolta o anumita rezistenta. Si pentru a se simti bine, organismul are nevoie de cantitati tot mai mari de zahar. In cazul soarecilor, studiile arata ca, dupa ce s-au infruptat din dulciuri si acestea le sunt luate incep sa tremure, sa le “scrasneasca” maxilarele de nervi, chiar sa fie anxiosi.
Atunci cand incepeti o dieta si reduceti cantitatea de zahar consumata trebuie sa avem rabdare cu noi insine. Dureaza pana la o saptamana sa ne recapatam gustul si papilele sa isi revina dupa ce au fost obisnuite cu dulcele. Daca veti gusta, dupa o saptamana fara zahar, un produs dulce pe care il consumati cu placere inainte, acesta va parea exagerat de dulce.
Neuropatologul Suzanne de la Monte de la Brown University este cea care a definit termenul “diabet de tip 3”, dupa ce echipa sa a descoperit legaturile dintre rezistenta la insulina si dietele bogate in grasimi si boala Alzheimer. Munca sa sugereaza ca boala Alzheimer este una metabolica, prin care capacitatea creierului de a folosi glucoza si de a produce energie este avariata. “Este ca si cum creierul ar avea diabet”, sustine Suzanne de la Monte.
Pentru a va feri de capcanele zaharului, invatati sa-l reparati sub toate formele sub care se ascunde. Cititi cu atenti etichetele si uitati-va dupa tot ce se termina in -oza (fructoza, glucoza, zaharoza) si dupa combinatiile care contin termenii zahar sau sirop.
Un baton de ciocolata “nevinovat” e ca un puls de energie. Un fior, nicidecum ca o baterie. Dupa ce i se termina scurtul efect, oboseala si foamea se instaleaza la loc. Si primul impuls ar fi consumul unui alt baton. Cercetatorii au aratat ca efectul unui astfel de aliment dureaza doar 30 de minute, iar neatentia si slabiciunea te pot impinge intr-un cerc vicios.
Nu tineti la indemana niciodata mai mult de un baton si infranati-va impulsul de a cumpara unul sau, mai rau, de a va imprieteni cu automatele care au mai multe sortimente si care se afla in tot mai multe locuri publice.
Cautati un tip de biscuiti din cereale integrale sau rondele din cereale integrale, care au un continut redus de calorii si o cantitate mult mai mica de zahar fata de gustarile pe care le intalniti la tot pasul. Tineti-le la indemana, mai ales daca sunteti nevoit sa sariti peste o masa, dar nu abuzati nici de acestea.
Zaharul ne poate ajuta sa ne simtim bine, pe termen scurt. Pe termen lung, efectul este invers. Un studiu publicat in Public Health Journal a urmarit 9.000 de persoane pentru a determina legatura dintre depresie si consumul de dulciuri si mancare de tip fast food. Dupa sase ani, cei care au consumat produse nesanatoase aveau un risc crescut cu 40% de a dezvolta o depresie fata de cei cu o dieta echilibrata. Se pare ca la persoanele cu rezistenta la insulina si creierul elibereaza cantitati mai mici de dopamina.
Pentru a trece peste diverse momente din viata, chiar daca sunt triste sau fericite, nu va consolati cu mancare sau dulciuri. Filmele americane care le prezinta pe domnisoarele silfidice atacand cu nesat galeti de inghetata cand sunt parasite de iubiti sunt doar filme. Crudul adevar se vede pe abdomen, coapse si fese, dar si in analizele de sange.
Zaharul nu indulceste doar cafeaua, se afla in majoritatea alimentelor si semipreparatelor. In aproape toate racoritoarele si in majoritatea deserturilor. Doar un stil de viata sanatos va poate salva de capcanele intinse de zahar la tot pasul.