Efectele nocive ale zaharului (I)Nutritie sanatoasa

Zaharul a ajuns unul din cele mai blamate alimente. Cel rafinat, care nu mai are decat o vaga urma de nutrienti, strica dintii, provoaca diabet, ajuta la propagarea obezitatii, se gaseste in cantitati mari in tot mai multe sosuri, sucuri sau semipreparate.

Din nefericire, zaharul afecteaza si organele, iar un consum indelungat al unei cantitati mari de zahar poate avea un efect devastator asupra organismului.

Zaharul ingrasa organele

Fructoza, o componenta a zaharului de masa si a siropului de porumb forteaza ficatul sa depoziteze grasimile foarte “eficient”. In timp, o dieta bogata in fructoza poate duce la aparitia unei bariere de grasime construita in jurul ficatului, ceea ce poate duce la aparitia unei forme de ciroza.

Evitati bauturile cu zahar adaugat. Chiar si sucurile naturale sau smoothie-urile, in cantitati foarte mari. Fructoza naturala, obtinuta din fructe proaspete, este benefica organismului, mai ales ca vine impreuna cu o cantitate mare de fibre si cu multi nutrienti. Orice aliment procesat industrial ar trebui sa lipseasca din dieta.

Zaharul creste riscul de a face diabet

Nu e o noutate pentru nimeni ca zaharul are aceasta capacitate. Totusi, fiecare 150 de calorii din zahar consumate zilnic de o persoana cresc riscul de a dezvolta diabet cu 1.1%.

Pentru cei care au un stil de viata haotic e greu sa renunte dintr-o data la zahar. Dar fiecare lingurita de zahar in minus e importanta. Un prim pas ar putea fi inlocuirea bauturilor racoritoare cu apa plata cu lamaie sau aromatizarea lor cu diverse plante. Statistic, o treime din zaharul consumat annual de o persoana provine din aceste bauturi.

Zaharul face rau inimii

Diabetul zaharat si afectiunile cardiace sunt strans legate intre ele. La o prima vedere, consumul de zahar nu pare sa afecteze inima, insa organismul functioneaza ca un tot unitar. Daca un subansamblu nu functioneaza corect, si celelalte sunt in pericol sa se strice. Atacul de cord si accidentul vascular cerebral se situeaza pe primele locuri printre cauzele decesului la bolnavii de diabet de tip doi, provocand peste 65% din decese.

Nu depasiti cantitatea zilnica recomandata de zahar (conform American Heart Association aceasta este de 20 de grame pentru femei, 36 de grame pentru barbati si 12 grame pentru copii, respectiv 5, 9 si 3 lingurite).

Zaharul creste tensiunea

Cantitatile mari de zahar cauzeaza un exces de insulina in sistemul circulator ceea ce duce la cresterea presiunii din artere. Nivelul ridicat de insulina duce la slabirea celulelor muschilor din jurul vaselor de sange si permite largirea acestora. Astfel, se ajunge la cresterea tensiunii arteriale. Pana la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral drumul e mai scurt, in cazul marilor consumatori de zahar.

Nu va lasati pacaliti de reclame, cititi cu atentie etichetele alimentelor pe care le cumparati si pe care le consumati.

Zaharul de peste cap nivelul colesterolului

Exista o legatura si intre zahar si colesterol, desi acesta din urma este mai strans legat de consumul de grasimi. In urma unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association s-a constatat ca, dupa ecluderea persoanelor cu nivelul colesterolului crescut, a diabeticilor si a supraponderalilor din grupul tinta, consumatorii de zahar in cantitati mari au fost urmatorii cu cel mai mare nivel al colesterolului rau si al trigliceridelor, dar si cu cel mai scazut nivel al colesterolului bun (HDL). De ce? Cantitatile mari de zahar inhiba functiile organismului de a filtra colesterolul rau.

Pentru a va ajuta organismul, trebuie respectate cateva reguli. Una dintre ele ar fi sa nu sariti peste micul dejun (cei care o fac sunt mai expusi sa devina obezi de 4.5 ori decat cei care consuma un mic dejun proteic). De asemenea, prima masa din zi servita corect ajuta la mentinerea glicemiei la nivelul optim.

Un alt studiu arata ca daca femeile supraponderale aleg sa manance oua la micul dejun, acestea vor consuma in mod natural un pranz cu aproximativ 160 de calorii mai mic.

Zaharul ne impinge inapoi pe scara evolutiei

Cateva trepte, chiar. Ratiunea, cea care ne desparte de alte specii, este afectata de zahar. Si afectata este si capacitatea organismului de a-i transmite creierului ca este plin. Daca esti supraponderal si mai ai si diabet zaharat, corpul sufera enorm, iar hormonul numit leptina (Leptina este un hormon secretat de catre organism care actioneaza asupra hipotalamusului din creier si controleaza senzatia de foame ) intra intr-o stare de latenta. Treaba acestui hormon este sa spuna: “Stop! Esti satul!”. Cand acesta nu este vigilent, se mananca mult si fara niciun scop. Fructoza afecteaza leptina, o dieta bogata in aceasta substanta facand organismul sa se simta infometat mai usor, chiar si atunci cand mancati mai mult decat necesarul caloric pentru activitatile desfasurate.

Atunci cand simtiti nevoia sa mancati un baton de ciocolata, faceti un exercitiu de vointa si plimbati-va macar 15 minute (atat au descoperit cercetatorii ca are nevoie creierul pentru a se razgandi, in proportie de 12%). Daca nu v-a trecut pofta, optati pentru un produs de calitate, organic, cu minim 70% cacao si fara aditivi.

Surse: aici, aici si aici.