Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Tot mai multe proaspete mame au renuntat la alaptat dupa un start gresit. Unele din lipsa informatiilor, altele din cauza presiunilor celor din jur. Biberoanele si sterilizatoarele sunt pe toate listele de cumparaturi ale gravidelor. Desi nu ar trebui. 98% dintre femei pot alapta, daca au informatii corecte si sprijin.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva (fara suplimente de apa, ceai, sucuri, pireuri, cereale) a bebelusilor pana in jurul varstei de 6 luni. La 6 luni, alimentele solide vor fi introduse in alimentatia bebelusului concomitent cu alaptarea sa, pana la varsta de 2 ani sau mai mult, tot conform recomandarilor OMS.
O mama care-si doreste sa afle de ce se confrunta cu probleme ale lactatiei sau de ce nu poate alapta este o mama care se afla pe drumul cel bun. Toate mamele isi iubesc copilasii indiferent de modul de hranire. Insa alaptarea este o bariera intre mama si puiul sau si restul lumii, dar si cea mai intima conexiune dintre ei.
Laptele matern isi schimba compozitia in functie de nevoile copilului si fiecare mama are laptele perfect pentru puiul ei. Laptele matern este steril, isi schimba gustul in functie de dieta mamei, pregatind copilul sa accepte mai usor alimentatia diversificata. Bebelusii alaptati sunt feriti de riscul dezvoltarii unor boli grave (leucemie, cancerul de san la fetite, boli intestinale si cardio-vasculare, diabet zaharat, obezitate etc.), conform studiilor efectuate in renumite universitati din intreaga lume.
Cauzele de lactatie insuficienta sunt de doua feluri: hipogalactie primara si hipogalactie secundara.
Cauze de hipogalactie primara sunt: hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, hipoplazie mamara, diabet, obezitate, retentie placentara, hipertensiune, anemie, chirurgie mamara, in special reductia mamara, mastita severa sau abcese anterioare, folosirea de anticonceptionale combinate.
In cazul acesta exista insa suplimente care ajuta la stimularea lactatiei.
Hipogalactia secundara are de-a face mai mult cu bebelusul, relatia lui cu mama imediat dupa nastere, relatia cu sanul si probleme medicale ale bebelusului, care pot duce la o stimulare ineficienta a sanului, deci la o lactatie insuficienta.
In special dupa nasterile prin cezariana, dar si dupa cele naturale, cadrele medicale din Romania lasa mama "sa se odihneasca", iar nou-nascutii primesc lapte praf.
Exista si situatii cand alaptarea nu este recomandata, uneori chiar interzisa. Nu sunt multe si sunt foarte rare:
- un bebelus diagnosticat cu galactosemie, o boala genetica rara
- mama are tuberculoza activa, netratata
- mama este infectata cu virusul limfotropic al celulelor T umane I sau II
- mama este dependenta de droguri
- mama este sub tratament de cancer, chemoterapie in care sunt implicati agenti antimetabolici care interfereaza cu replicarea ADN-ului si divizarea de celule
- mama urmeaza un tratament cu radioterapie, desi de regula se recomanda doar o intrerupere temporara a alaptarii (ex. scan de tiroida cu I131)
- mama a fost infectata cu HIV (conform noului ghid emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii, o mama care are HIV poate alapta daca are acces la medicamente antiretrovirale)
Surse: aici si Asociatia Alapteaza!