Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Zambetul unei persoane este ca o carte de vizita. Atunci cand dintii nu sunt ingrijiti sau nu zambesti asa cum simti pentru a-i ascunde se vede. Si se simte. Ingrijirea dintilor inseamna putin mai mult decat periat dimineata si seara.
Despre igiena dentara sunt multe de spus, periajul trebuie sa fie unul complex, insa exista si cateva trucuri care va pot ajuta sa aveti dinti sanatosi si frumosi. Iata cateva dintre ele, dar si o serie de mituri despre dantura daramate.
O bautura sau un aliment nu trebuie sa fie de culoare inchisa pentru a lasa pete pe dinti. Orice bautura acidulata sau bogata in tanin – vin, apa minerala, bauturi energizante, rosii, curry, sos de soia pot lasa urme pe orice zambet.
Pentru a reduce din riscul sa va patati dintii, iata un mic truc: dupa ce sorbiti dintr-o bautura acidulata, sau dupa ce luati o gura dintr-o mancare “priculoasa”, clatiti discret gura cu apa plata. Dupa ce terminati masa, daca nu aveti posibilitatea sa va spalati pe dinti, clatiti iar gura, mai energic, cu apa plata.
Doar guma de mestecat fara zahar ajuta la mentinerea dintilor sanatosi. Mestecarea gumei mentine un flux ridicat de saliva, care ajuta la spalarea acizilor care se formeaza atunci cand bacteriile din gura dizolva alimentele. De asemenea, saliva contine calciu, care protejeaza smaltul dintilor.
Dar guma de mestecat fara zahar nu trebuie sa inlocuiasca pasta si periuta de dinti, iar o apa de gura ajuta la distrugerea placii bacteriene.
Nuanta rujului influenteaza felul in care se vad dintii, de la distanta. Un ruj cu baza roz sau bleu face ca dentitia sa para mai alba si mai stralucitoare. Anumite nuante de ruj, cum ar fi cele maronii sau grizate, pot face dintii sa para mai neatractivi si mai inchisi la culoare decat sunt in realitate.
Folositi un ruj potrivit cu nuanta pielii si ocazia pentru care il purtati, dar alegeti-l astfel incat sa va avantajeze si dantura.
Pastele de dinti cu efect de albire sunt usor abrazive. Orice marca folositi, acestea actioneaza prin inlaturarea petelor de pe dinti. Unele paste contin si agenti de inalbire, insa acest lucru este semnalat pe ambalaj.
Nimic nu se compara cu perierea, utilizarea atei dentare si a apei de gura, insa atunci cand nu le aveti la indemana, si frunctele sau legumele crude sunt o solutie. La sfarsitul mesei mancati fructe sau legume: mar, morcov sau cateva felii de ardei gras sau castravete. Dupa acestea clatiti gura cu apa plata. Pe langa beneficiul pentru organism, plusul de nutrienti si fibre, fructele sau legumele sunt ca un scrub pentru dinti, inlaturand celelalte resturi alimentare.
Atunci cand periuta manuala este folosita corect, si aceasta curata dintii la fel de bine ca una electrica. O periuta electrica este mai usor de utilizat, pentru unii, altii prefera forma si dimensiunile periutei clasice.
Majoritatea persoanelor periaza dintii timp de un minut sau chiar mai putin. Un periaj corect se efectueaza in cel putin doua minute si jumatate, de doua ori pe zi. Dupa periaj se foloseste ata dentara si apa de gura.
Alimentele cu un nivel ridicat de acid, cum sunt iaurtul si o mare parte din fructe, pot face rau dintilor. Sunt alimente pretioase pentru organism, insa daca nu sunt indepartate de pe dinti pot afecta smaltul. Acidul poate fi neutralizat prin mestecarea de guma fara zahar, band apa plata sau periind dintii.
Periuta de dinti se schimba la doua-trei luni sau ori de cate ori e nevoie. O periuta uzata nu mai curata dintii corect, motiv pentru care placa bacteriana se acumuleaza mai usor si se pot forma carii. Atunci cand periuta arata “inflorita” sau “ciufulita”, cam dupa doua sau trei luni de utilizare, trebuie schimbata.
Sursa: aici.