Condimente care va pot schimba preferinteleAlimente

Din bucatariile romanilor nu lipsesc sarea si piperul, iar in ultimii ani sunt tot mai intalnite si diverse combinatii mai mult sau mai putin daunatoare sanatatii, dar care promit un gust desavarsit. In alte culturi, sarea si piperul lipsesc sau sunt utilizate rar, insa alte condimente dau savoare si aroma preparatelor.

Curry

Un condiment emblema pentru bucataria indiana, curry este un amestec de ierburi si arome a carui intensitate variaza in functie de zona. Puteti adauga curry in omleta sau in papara cu albusuri, in orezul brun sau quinoa, ori in salata de ton.

Mirodeniile sunt o metoda excelenta de a renunta la adaosurile de grasimi, sare sau zahar din mancaruri, fiind foarte aromate. In plus, utilizarea lor scade implicit si numarul de calorii din oala.

Rozmarin

Aroma deosebita a rozmarinului merge de minune cu puiul rumenit, cu miel la cuptor, porc si chiar cu somon. Adauga un iz fin ciupercilor, dovleacului sau bostanului. De asemenea, rozmarinul poate fi asociat cu produsele de panificatie de origine mediteraneana, mai ales cu cele coapte la foc iute sau in vatra. Puteti pune o crenguta de rozmarin intr-o sticla cu ulei pentru a-l aromatiza si utiliza pentru marinate sau salate.

Scortisoara

Sub forma de baton sau pudra, scortisoara se potriveste atat deserturilor, cat si felurilor principale sau gustarilor. O puteti pudra peste cereale, paine prajita sau iaurt, o puteti adauga in smoothie, ceai, lapte sau cafea. Sau puteti sa o folositi la condimentarea carnii tocate, a salatelor de cereale, cuscus sau quinoa.

Pudra de usturoi

Usturoiul pudra este o varinata extrem de utila a celui proaspat, fiind mai usor de preparat, dozat si nu necesita curatare sau pisare. Pudra de usturoi se foloseste ca si varianta proaspata, dand o aroma grozava sosurilor, supelor, mancarurilor cu carne tocata sau hummusului. Puteti aromatiza carnurile, dar se utilizeaza cu succes si in slow cooker, pentru tocane sau fripturi cu arome bogate.

Puteti face un amestec de pudra de usturoi si chili, paprika sau alte arome pentru a conferi un gust si mai interesant si placut alimentelor. Feriti-va de pudra de usturoi cu sare, aceasta avand un continut mai mare de sare decat de usturoi.

Ghimbir

Aceasta radacina lemnoasa si intepatoare este elementul cheie din placinta de dovleac si snapsul de ghimbir. Ghimbirul aduce un iz asiatic mancarurilor, sosurilor, soteurilor de legume, marinatelor si tagailor cu stir fries.

Se poate folosi in cereale, iaurt, smoothie sau paine, sub oricare dintre formele in care il gasiti: proaspat, uscat, pudra, felii, confiat. Desi poate provoca contractii, este un remediu pentru greturi, mai ales cele din primul trimestru de sarcina.

Fulgi de ardei iute

Adaugati o portie suplimentara de iuteala felului de mancare, dar si un plus de aroma si culoare, adaugand ardei iute fulgi. Cei rosii merg cu legumele gatite pe gratar, dar si in guacamole, supe sau impreuna cu puiul, sub orice forma. Fulgii pot condimenta pizza sau sosurile, dar dau un gust aparte si pestelui. Dozati cu atentie ardeiul rosu iute, aroma si iuteala acestuia fiind potentate prin tratarea termica.

Chimion

Adaugati semintele, intregi sau macinate, la orice preparat pe baza de porc sau pui, pentru a-i conferi o aroma latina picanta. Adaugati-l in sosuri, salata de fasole, dar si in tocanele cu carne sau legume. Chimionul confera un gust cald, o aroma prajita fructelor de mare, cartofilor, conopidei, avocado, rosiilor, mancarurilor tip curry sau chili.

Cimbru

Aroma deosebita a cimbrului este perfecta pentru carne si peste, dar se potriveste ca o manusa pentru preparatele cu fasole si legume coapte. Se imbina oregano, rozmarin si salvie, pentru a imbogati supele si fripturile. Cimbrul poate fi presarat peste oua sau cartofi, pentru a transforma banalele alimente in povesti organoleptice.

Oregano

Usor picant cu o aroma dulce, unica, ce numai oregano o poate conferi. Este o emblema a bucatariei italiene, folosit cu precadere la pizza, paste si sosuri. Se potriveste cu cereale precum orez, quinoa, mei, oferind un gust unic. Oregano este foarte aromat si nu mai e nevoie de prea multa sare pentru a da gust alimentelor. Se mai poate presara cu succes peste mixurile de legume sau omleta.

Pudra de ceapa

Cine nu ar vrea sa scape de lacrimatul excesiv, atunci cand curata si taie ceapa? Perfecta pentru aproape orice e gatit, daca nu aveti sau nu doriti sa aveti de-a face cu ceapa, aceasta varianta e perfecta. E usoara si gustoasa cu peste, pui, carne rosie, supe, sosuri. O lingura de pudra de ceapa este echivalentul a jumatate de cana de ceapa tocata.

Si clasicele, sarea si piperul, isi au loc in bucatarie. Dar cu moderatie, mai ales cand vine vorba de sare.

Sare

Secretul, atunci cand folositi sarea, este sa puneti doar un varf de cutit, nu o lingura. Astfel, va protejati si inima, si farfuria. Exista multe variante de sare, cea clasica fiind sarea de mare. Aceasta merge perfect pe fripturi. Sarea koser e perfecta pentru prajeli. Sarea de Himalaya, cea plina de minerale, poate fi adaugata cu succes peste salate, dar doar cat sa potenteze aromele naturale. Puteti folosi si sarurile aromate, cu gust de lime, ciuperci, usturoi, dar fara a face abuz.

Piper

Putina iuteala nu strica nimanui, mai ales daca vine in completarea si desavarsirea gustului. Cu patru tipuri principale, negru, alb, rosu si verde, boabele de piper sunt aromate si “fierbinti”. Piperul negru are cel mai puternic gust si este cel mai utilizat. Se prefera cel proaspat macinat, pentru a nu se pierde din aroma. Piperul alb e potrivit pentru sosurile albe, peste, pui si supele crème, acolo unde nu doriti puncte negre in farfurie.

Utilizati corect condimentele

Nu e suficient sa puneti intr-o oala legume sau o bucata de carne, sa puneti niste condimente si sa considerati ca ati gatit. E nevoie de cateva cunostinte, respectarea unor reguli si putina maiestrie pentru a imbina aromele. Unele se adauga in timpul gatirii, altele doar la sfarsit. Depinde de cat de delicata e aroma si de cat de puternica vreti sa o simtiti in farfurie.

Ierburile precum oregano, rozmarin sau salvie pot fi adaugate cu 20 de minute inainte de a termina de gatit. Cele mai delicate, busuioc, menta, patrunjel se pun cu un minut inainte de a lua mancarea de pe foc.

Pastrarea condimentelor se face in recipiente individuale, de preferinta de sticla, in locuri uscate si racoroase, departe de lumina directa a soarelui. In general, pudrele si ierburile macinate isi pastreaza aroma cam un an, in timp ce frunzele si plantele intregi uscate rezista si pana la trei ani. Pentru a verifica aroma, puneti o bucatica in palma si frecati-o cu degetul. Ar trebui sa va umple narile de aroma. Daca nu, si-a pierdut din intensitate.

Surse: aici si aici.