Clorul sericAnalize medicale

Testul de clor seric este recomandat de doctor atunci cand sunt semne ca in organism exista tulburari de echilibru acido-bazic. Ce este clorul? Clorul este un electrolit, care alaturi de alti electroliti cum ar fi potasiul, sodiul sau dioxidul de carbon, ajuta la mentinerea nivelului potrivit de fluide si a echilibrului acido-bazic in corp. Prezenta acestor electroliti este importanta pentru functinarea normal a muschilor, inimii si nervilor. Cantitatea de clor din sange este controlata de rinichi.

Ce se urmareste prin acest test?

Nivelul de clor din sange este masurat pentru a verifica metabolismul sau cat de bine functioneaza organele. Cateva simptome ne pot arata daca  exista un dezechilibru in nivelul de clor  in organism. Acestea ar fi: oboseala excesiva, slabiciune a muschilor, prebleme de respiratie, voma, diaree sau tensiune mare.

Pregatirea pentru testul de clor seric

Pentru acest test este bine sa nu mancam nimic inainte cu opt ore si sa nu luam medicamente antiinflamatoare, diuretice sau pe baza hormonala deoarece acestea pot influenta rezultatele.

Rezultatele

Un nivel mare de clor in sange numit si hipercloremie indica desidratare, alcaloza respiratorie(nivel scazut de dioxid de carbon in sange sau acidoza renala(cand corpul produce prea mult acid si rinichii nu il mai pot elimina).

Nivelul mai mic de clor in sange este numit hipocloremie poate aparea in urma unui atac de cord, transpiratiei excesive, acidozei respiratorii(plamanii nu pot elimina suficient dioxid de carbon din organism), alcalozei metabolice(tesuturile sunt prea bazice sau prea alcaline), sau din cauza starii prelungite de voma.

Testul de clor se cere de obicei impreuna cu alte analize pentru o intelegere cat mai buna a functionarii organismului.

Surse: aici, aici si aici