CeruloplasminaAnalize medicale

Ce este ceruloplasmina si cand este recomandata testarea ei? Ceruloplasnina este o glicoproteina produsa de ficat care transporta cuprul in plasma sanguina. Cuprul joaca un rol foarte important in functiile organismului ajutand la producerea energiei, formarea tesuturilor conective sau functionarea sistemului central nervos, insa in cantitati mari poate fi toxic.

Testarea ceruloplasminei este recomandata pentru a ajuta la diagnosticarea bolii lui Wilson( boala ereditara asociata cu cu nivelul scazut al ceruloplasminei si cu stocarea excesiva a cuprului in ficat, in creier sau alte organe) in cazul in care pacientul sufera de simptome ca anemia, greata, dureri abdominale, oboseala sau schimburi comportamentale. De obicei doctorul recomanda si analize de sange sau urina pentru a confirma diagnosticul, dar ceruloplasmina mai este ceruta pentru a urmari cum functioneaza tratamentul in cazul bolii lui Wilson.

Pregatirea pentru testarea ceruloplasminei

In general nu trebuie facute pregatiri speciale inainte de testarea ceruloplasminei, insa este recomandat ca medicul dumneavoastra sa fie anuntat in cazul in care urmati vreun tratament, chiar si fara prescriptie medicala.

Rezultatele

Intervalul normal pentru ceruloplasmina in sange este cuprins intre 20 si 50mg/dL(miligrame pe decilitru de sange).
Dcaca nivelul ceruloplasminei in sange este mai mic decat normal poate indica prezenta bolii lui Wilson sau alte afectiuni cum ar fi ciroza, malabsorbtie intestinala, malnutritie sau sindromul nefrotic(a carui semne sunt nivelul de trigliceride ridicat, lipsa de proteine in sange sau colesterolul ridicat).

In cazul in care nivelul ceruloplasminei in sange este mai mare decat normal poate indica prezenta altor boli precum infectiile, artrita sau limfomul. Nivelul mai mare a ceruloplasninei se mai poate datota si folosirii pilulelor anticonceptionale sau in cazul unei sarcini.

Surse: aici si aici