Cele mai nesanatoase obiceiuriCum slabesc sanatos?

Persoane fara tabieturi si idei preconcepute, cat de mici si aparent inofensive, nu exista. Obiceiurile adanc inradacinate pot fi schimbate foarte greu, insa exista sperante, mai ales cand nu sunt din cele mai bune.
 
Obiceiurile nesanatoase afecteaza in special greutatea, pe langa celelalte deservicii pe care le fac organismului. Intr-un top al celor mai proaste obiceiuri, pe primul loc se afla sedentarismul. Cititi si despre celelalte, dar si despre cum se pot face cateva schimbari.

Sedentarismul

Pierderea in greutate se afla in fruntea listei cu lucruri de facut pentru cele mai multe persoane, indiferent de surplusul de greutate. Dar e greu sa slabesti sau sa mentii un anumit numar de kilograme daca nu faci miscare. Si, din nefericire, doar 5% din populatie practica un sport sau face miscare in mod constant, sustinut. Inactivitatea este nociva nu doar pentru silueta, ci si pentru sanatate. Zeci de studii arata ca lipsa activitatii fizice creste riscul obezitatii, diabetului, afectiunilor cardiace.

Cum se poate remedia situatia? Incepand cu pasi marunti, cu cateva exercitii usoare, cu grad scazut de dificultate. Puteti incepe cu doar 10 minute de mers in pas alert, ca si cum v-ati grabi sa prindeti autobuzul. Dupa cateva saptamani in care musculatura incepe sa se obisnuiasca, puteti creste la 30 de minute. Cand mersul nu mai prezinta nicio provocare puteti incepe sa alergati sau, si mai bine, sa intrati in sala de fitness.

Insuficiente fructe si legume

Includerea a cinci portii de fructe si legume in dieta zilnica s-a demonstrat ca poate reduce tensiunea arteriala, scade riscul atacului de cord, si chiar a cancerului, conform cercetatorilor de la Yale University. O portocala sau un mar de dimensiuni medii se considera a fi o portie; la fel si o jumatate de cana de morcovi mici, mazare sau porumb. Statistic, se consuma doar doua portii de cruditati pe zi.

Cum se poate remedia situatia? Prin consumul de fructe si legume proaspete. Nu e nevoie sa va indopati, daca nu simtiti nevoia sa mancati. Dar alimentele procesate, in special cele grase si nesanatoase, trebuie inlocuite treptat. Inlocuiti bauturile carbogazoase cu suc de fructe diluat cu apa. Inlocuiti o gustare cu un mar sau doi marcovi si, incet-incet ajungeti sa consumati cele cinci portii.

Ne plangem prea mult

Da, este un obicei nesanatos. Da, are urmari asupra sanatatii. Nefericirea si supararea pot scurta viata cu pana la 12 ani, conform cercetatorilor de la State University of New York. Nemultumirea “cronicizata” stimuleaza productia de cortisol, un hormon ce accelereaza imbatranirea tuturor organelor. Tot din cauza nemultumirilor si frustrarilor, multe persoane mananca necontrolat.

Cum se poate remedia situatia? Incepeti sa apreciati lucrurile marunte. Mirositi cafeaua proaspat macinata, inspirati si incarcati-va cu aerul rece de dimineata, opriti-va 30 de secunde si admirati o vitrina pe care, in mod normal ati privi-o doar pe fuga. Chiar daca v-ati dori o croaziera sau o masina, sunteti siguri ca va vor face sa simtiti fericire? Pe nimicurile frumoase nu trebuie dat niciun leu, nu va costa decat putin timp, atentie si, poate, va vor aduce si un zambet. Oricum, si cercetatorii arata ca micile placeri, adunate, aduc mai mult pozitivism si mai multa relaxare decat cele mari, care se petrec doar de cateva ori pe an.

Prea mult timp in spatii inchise

Majoritatea femeilor se bucura de mai putin de 10 minute pe zi de aer curat si soare, sustin cercetatorii de la San Diego’s University din California. Din nefericire, din cauza faptului ca nu petrec mai mult timp afara, creste si riscul de infectii virale cu 38%, de dubleaza riscul insomniilor, depresiei si obezitatii. Cauza? Atunci cand suntem privati de aer curat si lumina naturala, se intrerup functiile nucleului suprachiasmatic din creier, o serie de nervi ce ajuta la controlul productiei si dozarii hormonilor.

Cum se poate remedia situatia? Petreceti macar 10 minute relaxante afara. Plecati putin mai devreme din casa si asezati-va pe o banca, in drum spre statie sau catre cumparaturi. Nu beti cafeaua in fuga, ramaneti 10 minute pe terasa. E prea frig? Parcati putin mai departe decat de-obicei si mergeti pe jos. Cautati cel mai apropiat parc si propuneti-va sa ii strabateti macar o alee, zilnic.

Mancam din motive gresite

Tristete, plictiseala, anxietate. Sunt doar trei din motivele gresite pentru care mancam. Si se vede, mai ales ca tendintele de ingrasare sunt uriase, iar numarul obezilor creste de la an la an. Cantarind cu 10% mai mult decat ar trebui, creste riscul aparitiei cancerului de colon, pe langa colesterol, artrita si diabet, sustin cercetatorii de la UCLA.

Cum se poate remedia situatia? In primul rand, prin a stabili un program de masa si a-l urma. Trei mese echilibrate si doua gustari sunt indicate de majoritatea dieteticienilor. Cum nu toata lumea are timp pentru trei mese, si doua sunt suficiente, dar gustarile nu trebuie sarite. In rest, apa. Nici macar o firmitura in plus. Dupa ce organismul se obisnuieste cu programul, nu va mai fi nevoie sa fiti tot cu ceasul in mana.

Prea multe bauturi carbogazoase

In doze, pet-uri mari sau mici, cu gust de cola sau fructe, se beau milioane de litri de bauturi carbogazoase anual. Cercetatorii de la Harvard sustin ca acest obicei gresit creste riscul diabetului cu 83%, dar si o crestere ponderala constanta.

Cum se poate remedia situatia? Daca nu va puteti abtine, pur si simplu nu mai cumparati. Umpleti frigiderul cu apa plata, ceai si adaugati maxim lamaie.

Prea mult stres

Studiile arata ca 72% din populatia adulta este stresata. Majoritatea problemelor care cauzeaza stresul sunt mici sau foarte mici si tin de asteptarile proprii. Cu cat asteptarile si limitele sunt mai sus, cu atat e si nivelul de stres. Pe masura ce le reducem, dispar si din griji. Stresul este foarte deunator inimii si sistemului imunitar, crescand riscul atacului de cord si al cancerului cu 25%. In plus, contribuie la alergii, oboseala cronica, dar si la alte probleme de sanatate.

Cum se poate remedia situatia? Faceti o lista cu atributii ce pot fi delegate altor persoane sau la care se poate renunta. Cu cat reduceti problemele, cu atat reduceti si stresul.

Nu dormim destul

Cate persoane se pot lauda cu un somn odihnitor, fara intreruperi? Cine se trezeste dimineata cu zambetul pe buze, dupa o o noapte dormita bine? Noptile pierdute, nedormite sau cu un somn prost pot reduce ani buni din viata, pana la 10. Si dubleaza riscul infectiilor, al afectiunilor crdiace, rezistenta la insulina. Asta deoarece somnul este necesar pentru repararea celulelor, cresterea de tesut nou, distrugerea celulelor anormale sau chiar canceroase. Fara somn, organismul nu se poate repara singur.

Cum se poate remedia situatia? Gasiti si remediati problemele din cauza carora nu puteti dormi. Schimbati salteaua sau pernele, daca acestea nu sunt de calitate. Beti un pahar de lapte cald sau un ceai de tei. Nu adormiti cu televizorul pornit si lasati gandurile in afara dormitorului.

Prea mult TV

Studiile arata ca petrecem 35 de ore pe saptamana in fata televizorului. Un obicei prost, care incurajeaza altele si mai si. Sedentarism, ore de somn pierdute, mancat necontrolat. 90% dintre cei care se uita la televizor peste 35 de ore pe saptamana au gaturile intepenite, dureri de cap si de spate.

Cum se poate remedia situatia? Tineti o evidenta a timpului petrecut la TV. De ce? Pentru ca vazand negru pe hartie cat timp pierdeti in fiecare saptamana, cresc de trei ori sansele sa faceti si altceva. Nu reusiti sa renuntati la macar o parte din programe? Propuneti-va sa ajungeti la 14 ore de televizor pe saptamana si stabiliti-va adevaratele prioritati. Sanatatea ar trebui sa fie in capul listei.
 

Surse: aici si aici.