Cele mai mari greseli din timpul unei dieteCum slabesc sanatos?

O greseala simpla facuta in timpul unei cure de slabire va poate intoarce inapoi din drumul catre o pereche de jeansi cu un numar mai mic. Daca s-a blocat acul cantarului la un anumit numar de kilograme si nu se mai misca nicicum, daca ati slabit doua kilograme, care s-au intors inapoi ca un bumerang, e posibil sa fi facut una din cele mai comune 12 greseli pe care oricine le poate face in timpul unei diete.

Va bazati pe diete-minune

Daca trebuie sa slabeasca 10 kilograme, aproape orice persoana este tentata sa caute o dieta-minune care sa-i promita si sa-i garanteze “10 kilograme in zece zile” sau o perioada prea scurta de timp, fata de cea in care a fost acumulat surplusul. Daca apelati la astfel de diete, care va cer sa mancati o perioada de timp numai grapefruit sau numai supa de varza, veti slabi vizibil, dar nu unde trebuie. In plus, daca limitati consumul la doar 1000-1200 de calorii, desi nevoia organismului e mai mare, metabolismul incetineste. Imediat ce dieta inceteaza, pentru ca nu puteti trai astfel la nesfarsit, veti avea un corp care arde mult mai greu caloriile. Si veti pune rapid inapoi kilogramele pierdute, poate si ceva in plus.

Sariti micul dejun

Sa renuntati la o masa pare o metoda buna sa mai reduceti din calorii. Dar in niciun caz nu trebuie sa renuntati la micul dejun, deoarece veti avea o permanenta senzatie de foame, pe tot parcursul zilei. Asta poate duce la gustari neplanificate, mancarea unei portii uriase la pranz, se da peste cap calculul caloriilor consumate. Un mic dejun bogat in proteine si fibre poate reduce senzatia de foame de peste zi. Iar unei persoane careia nu ii este foame in permanenta ii este mai usor sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea.

Prea multe gustari

Poate sunteti genul de persoana care tine socoteala numarului de calorii consumate la fiecare masa, dar puneti la socoteala si ce mai “ciuguliti” si intre mese? O punga de sticksuri a colegei de birou, care v-a invitat sa va serviti, o felie subtire de tort, la ziua colegului, o gura din inghetatat copilului, mai gustati si mancarea pe care o preparati. Toate aceste “gustari” inofensive se aduna si pot sabota si cea mai bine gandita dieta. Daca numarati caloriile, nu trisati. Trebuie sa contorizati fiecare imbucatura.

Renuntati la toate gustarile

Daca aveti prea multe gustari nu e bine, dar sa renuntati de tot la ele e la fel de rau. Daca impartiti eficient mesele si lasati loc si pentru doua gustari, aveti sanse mai mari sa duceti la capat dieta si sa va si obisnuiti cu un stil alimentar sanatos. Cu cat mancati mai des cantitati mici de mancare, cu atat controlati mai bine foamea, evitand instalarea acestei senzatii. Nucile sunt o alegere buna, fiind bogate in proteine. O mana de nuci intre mesele principale tin de foame si va dau si energie.

Amagirea “continut scazut...”

Produsele cu un continut scazut de grasimi joaca un rol important in diete. Doar ca nu inseamna acelasi lucru cu “numar mic de calorii”. Mai rau faceti daca mancati 3 briose cu “continut scazut de grasimi” decat o felie subtire de prajitura sau tort “integral”. Macar nu va amagiti si va bucurati si de gustul sublim. Pentru a sti exact ce consumati, cititi etichetele, nu va lasati amagiti de reclame.

Nu includeti si bauturile

Atunci cand numarati caloriile de peste zi, de multe ori sunt omise bauturile. O cafea cu doua cuburi de zahar si un lapte condensat, un pahar de vin la pranz, un cocktail dupa serviciu, un ceai indulcit seara. Si ati adunat peste 500 de calorii din cateva sorbituri. Chiar si caloriile din sucurile naturale de fructe nu sunt putine. Ce e mai rau – caloriile din aceste lichide nici nu tin de foame. Nu veti manca mai putin dupa o bautura bogata in calorii.

Beti prea putina apa

Aceasta este una din problemele majore ale tuturor, mai ales in sezonul rece. Apa este esentiala pentru a arde caloriile. Daca va deshidratati, organismul stagneaza, iar dumneavoastra nu mai reusiti nicicum sa slabiti. Cercetatorii sustin ca trebuie sa consumati minim 8 pahare de apa zilnic. Incercati sa beti un pahar de apa in plus, in fiecare zi. Chiar daca nu simtiti nevoia.

Alegeti gresit lactatele

Laptele integral, care poate avea si 4% grasime, branza grasa sau inghetata sunt subiecte tabu in curele de slabire. Corpul arde mai multe calorii daca are un aport corect de calciu si produce mai multe grasimi atunci cand este privat de calciu. Suplimentele alimentare nu aduc aceleasi beneficii ca si calciul obtinut din alimentatie, care este si mai usor asimilat. Asadar, lactatele sunt benefice in diete, insa trebuie sa alegeti produse cu un continut scazut de grasimi. Cele degresate deja nu mai sunt atat de gustoase sau au adaos de zahar.

Apelati la fast-food, livrarea la domiciliu si drive-in

Toate aceste variante va pot scoate din incurcatura dupa o zi obositoase si aglomerata la locul de munca, dar nu va ajuta deloc in demersul de a pierde in greutate. Odata ce ati ajuns in fata imaginilor sau, mai rau, in fata vanzatorului, cedati mult mai usor tentatiilor. Si daca cedati o data, poate deveni obisnuinta sa va opriti macar o data pe saptamana, sau chiar mai des, sa consumati astfel de mancaruri. Daca va puteti limita la a cumpara sau comanda o salata, e bine. Daca nu, evitati contactul.

Va cantariti zilnic

Cantarirea zilnica este reteta perfecta pentru frustrari si nici nu ofera informatii corecte. Este mai important sa cautati rezultate pe termen lung decat sa va asteptati sa aveti in fiecare zi cu cateva zeci de grame mai putin decat in ziua precedenta. Cantarirea saptamanala e rezonabila, insa cel mai bine este sa va cantariti lunar. Rezultatul e mai motivant, cand vedeti ca ati redus greutatea cu unul sau mai multe kilograme, fata de luna trecuta, decat sa vedeti ca aveti cu 150 de grame mai mult decat ieri, desi v-ati infometat.

Va stabiliti teluri nerealistice

Sa va propuneti sa slabiti 10 kilograme intr-o luna este din start un pariu pierdut. Nu este imposibil, dar aceea nu este slabire pe terment lung. In plus, cele zece kilograme nu le-ati pus intr-o luna. Alegeti-va scopuri realizabile. Daca tot vreti sa slabiti 10 kilograme, luati-va o marja de 10 luni, de exemplu. Daca reusiti mai repede, cu atat mai bine. Dar un kilogram pe luna il puteti da jos fara probleme, doar daca renuntati la paine alba, zahar rafinat, consumul de apa minerala si bauturi carbogazoase si nu mai mancati inainte de culcare. Fara eforturi supraomenesti sau infometare. Un tel realizabil este vital, motiv pentru care e recomandabil sa vorbiti cu un dietetician.

Nu faceti sport

Atunci cand nu faceti deloc miscare, va bazati in totalitate pe dieta, pentru a pierde in greutate. Astfel, va privati de la multe alimente care va plac si deveniti nefericit si din aceasta cauza. Daca gasiti un sport sau cateva exercitii care va plac, puteti combina miscarea cu dieta, iar rezultatele vor fi mai rapide, mai bune, iar din cand in cand veti putea manca si ce va place, fara a produce fecte dezastruase pentru dieta.

Surse: aici si aici.