Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Vitaminele par a fi panaceu universal si toata lumea crede ca stie ce fac acestea pentru organism. Simti ca racesti? Ia o vitamina C. Nu mananci carne? Sigur ai lipsa de vitamina B12. Nu mai vezi bine? Cumpara vitamina A si sigur iti revii! De-ar fi atat de usor...
Despre vitamine se pot spune multe. Alaturi de minerale, vitaminele fac parte din grupul micronutrientilor (substante ce nu pot fi sintetizate de organism si trebuie procurate prin alimentatie, nu au valoare calorica si sunt necesare in cantitati mici). Vitaminele sunt compusi organici cu structura complexa si, in functie de comportamentul in diverse solutii se impart in liposolubile (A, D, E si K) si liposolubile (complexul B si vitamina C).
Revenind la ce se spune despre vitamine, circula si informatii valabile, dar exista si mituri care pot provoca rasul. Iata cateva informatii utile despre vitamine.
Cele mai recente studii arata ca mega-dozele de vitamina C luate atunci cand intram in contact cu bolnavii nu ajuta la prevenirea virozelor, pentru majoritatea populatiei. Vitamina C ajuta la ameliorarea unor simptome si poate face ca acestea sa nu se manifeste atat de intens, insa o doza mare din aceasta vitamina nu reduce din riscul de a contacta boala.
Mai multi nutrienti ajuta la scaderea riscului de a dezvolta degenerescenta maculara, principala afectiune care apare la persoanele cu varsta peste 65 de ani, insa zeaxantina si luteina din fructe si legume sunt cea mai buna arma pentru a tine aceasta problema la distanta. Si vitaminele C si E, precum si zincul sunt de ajutor, dar cea mai buna metoda este o alimentatie rationala si un stil de viata sanatos.
Un aport suficient de vitamina B12 este foarte important pentru organism, deficienta cauzand o anemie cu simptome atipice. Acestea nu sunt neaparat legate de senzatia de slabiciune si moleseala. Carenta de vitamina B12 include pierderi de memorie, dezorientare, furnicaturi in brate si picioare. Totusi, suplimentele de vitamina B12 nu imbunatatesc performantele si nici nu confera mai multa energie. O dieta adecvata, care include consumul zilnic de carne, peste sau lactate confera necesarul de vitamina B12.
Da, calciul si vitamina D sunt necesare pentru a avea oase sanatoase, insa si vitamina K, magneziul si potasiul sunt esentiale. ultimele studii arata ca prevenirea osteoporozei este mai eficienta prin combinarea acestor elemente, iar suplimentele de calciu si vitamina D trebuie luate doar la indicatiile medicului, o alimentatie corecta fiind suficienta pentru a acoperi necesarul zilnic. Expunerea moderata la soare este benefica si ajuta.
E partial fals, deoarece vitaminele provin din plante si animale, in timp ce mineralele provin din pamant. Vitaminele sunt esentiale pentru crestere, digestie, functionarea sistemului nervos, iar mineralele sustin structura celulelor, ajuta la dezvoltarea oaselor si sunt parte a proceselor ce au loc in organism.
Anumite vitamine hidrosolubile, printre care si B si C, au capacitatea de a modifica culoarea urinei spre orange sau chiar galben-verzui, daca acestea au fost consumate in exces. Rinichii elimina surplusul de vitamine, ceea ce da modificarea nuantei. Dar majoritatea vitaminelor si mineralelor nu influenteaza aspectul urinei. Chiar daca va place in mod deosebit un anumit aliment, ideal este sa consumati cantitati moderate, pentru a preveni hipervitaminozele.
Exista anumite situatii in care anumite vitamine sau minerale trebuie suplimentate, mai ales in cazul in care alimentatia nu este una ideala. Sarcina si alaptarea, o dieta vegana sau administrarea anumitor medicamente impun uneori prezenta unei cantitati mai mari din anumiti micronutrienti, nefiind necesare analizele. Medicul de familie sau specialistul, care are la dispozitie istoricul medical si cunoaste starea de sanatate, este cel mai potrivit pentru a va sfatui.
Multe vitamine si minerale sunt toxice, daca este depasita cu mult cantitatea necesara organismului. Excesul de vitamina A poate provoca ameteli, varsaturi, dar afecteaza si ficatul. Vitamina D in exces cauzeaza senzatia de slabiciune, aritmii cardiace, confuzie. Deoarece corpul isi face depozite de vitamine liposolubile si fier, incercati sa nu depasiti cantitatile necesare.
Citricele sunt cunoscute pentru continutul bogat in vitamina C, insa nu sunt singurele surse. Varza kale, patrunjelul, ardeiul rosu abunda in vitamina C. Un adult are nevoie de 75-90 mg de vitamina C, zilnic. Aceasta cantitate poate fi obtinuta dintr-o salata de frunze verzi (kale, salata verde, spanac, patrunjel, rucola) sau dintr-un pahar mare de suc de portocale.
Desi este mai greu de consumat in lipsa carnii, vitamina B12 poate fi asigurata si din alte surse.
Desi Popey Marinarul este mare consumator de spanac (o sursa importanta de fier), nu barbatii sunt cei care au nevoie de o cantitate mai mare din acest mineral. Femeile care se afla la varsta la care au menstra (intre 10 si 50 de ani) si gravidele au nevoie de cea mai mare cantitate de fier. Un barbat necesita cam 8 mg de fier zilnic, femeile cam 18 mg, iar gravidele aproximativ 27 de mg.
Cea mai buna metoda pentru a asigura organismului toate substantele de care are nevoie este o alimentatie sanatoasa si diversificata. Suplimentele de vitamine si minerale trebuie luate doar la recomandarea medicului si, daca nu sunteti intr-o situatie precum sarcina, alaptare, dieta vegana sau tratament, in urma unor analize medicale.
Toate aceste substante sunt compusi ai complexului de vitamine B. Acestea au foarte multe functii in organism, printre care si ajutor in transformarea alimentelor in energie. Cerealele integrale, leguminoasele, nucile, ouale, pestele si carnea sunt surse excelente de vitamine B.