Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Un abdomen proeminent nu este doar inestetic, este si un semnal de alarma. Sanatatea este de multe ori eclipsata sau trecuta pe plan secund de implicatiile sociale ale siluetei. Cum vine primavara, “colaceii” nu mai sunt atat de usor de ascuns sub haine si incepe goana dupa retete miraculoase de slabit si remodelare a abdomenului. Instinctiv, prima masura este cea de renuntare la grasimi.
Gasiti la tot pasul diete si cure care promit marea cu sarea, trupuri de zeite, insa primul pas pentru a face o schimbare este informarea corecta. Despre grasimea de pe abdomen gasiti foarte multe informatii, insa multe sunt eronate. Daca unele mituri au si un adevar la baza, altele sunt fabulatii. Iata cateva dintre ele.
Grasimea de pe abdomen acumulata in exces este mai periculoasa decat cea de pe solduri sau coapse. Excesul de grasime abdominala este asociat cu probleme de sanatate serioase, cum ar fi afectiunile cardiace, riscul de accident cardio-vascular sau diabet de tip II. Genele influenteaza forma corpului, greutatea, insa obiceiurile alimentare proaste sunt cele care inrautatesc situatia.
Consumul de alimente cu un continut ridicat de grasimi cu siguranta nu va ajuta, excesul de calorii chiar poate creste circumferinta taliei si adauga cateva kilograme in plus. Dar nu alimentele grase sunt cele care duc la cresterea depunerilor de grasimi de pe abdomen. Factorii sunt mai multi, tin de varsta, sex, dieta, stil de viata, mostenire genetica. Dintre toti factorii, fiecare persoana poate controla stilul de viata si dieta, schimbarea lor in bine fiind armele cele mai valoroase in lupta pentru silueta. Trebuie sa incepeti prin a citi etichetele alimentelor, prin reducerea grasimilor saturate din alimentatie, cresterea cantitatii de fructe si legume pe care le mancati, precum si prin reducerea portiilor.
Caloriile in exces, fie ca provin din alcool, bauturi dulci sau din alimente si portii prea mari, pot creste cantitatea de grasime care se acumuleaza in jurul taliei. Organismul are nevoie de calorii pentru a functiona, dar de un numar limitat.
Alcoolul are aproape la fel de multe calorii ca si grasimile si este asociat cu burtile proeminente pe buna dreptate. In general, cei care consuma alcool, au ficatul setat pe arderea alcoolului, grasimile fiind redirectionate catre zona cea mai facila de depozitare – burta. Nu degeaba se spune ca bautorii de bere pot fi recunoscuti dupa aceasta particularitate.
Studiile au aratat ca alcoolul provoaca senzatia de sete si foame, afectand hormonii care regleaza simtul satietatii.
Cercetatorii de la Wake Forest University au descoperit ca grasimile trans, care sunt create partial din uleiuri hidrogenate, cresc cantitatea de grasimi din jurul abdomenului si relocheaza grasimile din alte tesuturi in aceeasi zona. Grasimile trans se gasesc in alimente precum margarina, produsele de patiserie, biscuiti si prajituri, alimente prajite si semipreparate.
Ceaiul verde, coacazele si soia sunt trei dintre alimentele care lupta cu succes impotriva depozitelor de grasime. Ceaiul verde, combinat cu exercitiile, va poate ajuta sa pierdeti din greutate, potrivit unor articole din Journal of Nutrition. Cercetatorii au demonstrat ca o substanta din ceaiul verde, catechina, stimuleaza organismul sa arda calorii si accelereaza arderea celor depuse in zona taliei. Coacazele sunt si ele alimente care ajuta la arderea inesteticii grasimi, ca si soia.
Acest gen de alimentatie este bogata in grasimi, are o concentratie uriasa de calorii si este mancata prea des, portiile sunt prea mari. Toti acesti factori contribuie la un consum excesiv de calorii, cresterea greutatii, cresterea cantitatii de grasime pe abdomen. Majoritatea locatiilor in care se comercializeaza astfel de alimente nu pun la dispozitie clientilor informatii nutritionale despre produse, insa studiile arata ca, atunci cand acestea sunt disponibile, clientii aleg variantele cu mai putine calorii.
Potrivit American Heart Association, “bauturile nealcoolice si alte bauturi dulci sunt principala sursa de zahar adaugat din alimentatia populatiei”. Zaharul adaugat inseamna calorii adaugate, ceea ce este de evitat, mai ales daca sunteti in plin proces de slabire sau remodelare a abdomenului. Siropul de porumb, un indulcitor industrial cu un nivel foarte ridicat de fructoza, a inlocuit treptat zaharul rafinat devenind principalul indulcitor din aceste bauturi. De asemenea, siropul de porumb este un aliment ce contribuie cu succes la cresterea generala in greutate a populatiei.
Variantele bauturilor nealcoolice gen “zero”, “diet” sau “fara zahar” nu contin zahar, dar au alti indulcitori, unii mult mai rai decat zaharul rafinat sau chiar siropul de porumb. Nu exista studii clare, care sa arate ca variantele “de dieta” ale sucurilor reduc grasimea de pe abdomen sau macar impiedica depunerea ei.
Pentru a scapa de centimetri din circumferinta taliei e de preferat sa inlocuiti produsele pe baza de cereale rafinate cu unele integrale. Orezul alb poate fi inlocuit cu unul integral sau cu orez negru, painea alba cu paine neagra, iar pastele cu unele integrala, din grau dur.
Alimentele rafinate si procesate indelung pot contribui la cresterea in greutate sau interfereaza cu dieta. Un studiu publicat in Journal of Clinical Nutrition arata ca dietele cu un numar redus de calorii, bogate in cereale integrale si fibre au ajutat la subtierea taliei pacientilor obezi.
Popcornul, desi are un marketing gresit, este o cereala integrala. Cuscus-ul, spaghetti sau fulgii de porumb sunt cereale rafinate (desi exista si variante integrale, sunt mult mai rar intalnite in alimentatie). Popcornul, in schimb, este o cereala integrala plina de fibre. Ceai mai buna metoda de preparare a gustarii este cu ajutorului unui aparat special (nu este necesar uleiul sau vreo alta grasime), variantele pentru microunde fiind pline de grasimi nocive, la fel ca si cel gata preparat. Si metoda traditionala, in ceaun sau cratita, cu un strop de ulei, e acceptata, din cand in cand. Cititi etichetele atunci cand cumparati porumbul pentru popcorn, pentru a nu avea adaosuri de grasimi sau potentiatori de gust.
Cerealele integrale sunt preferate celor rafinate datorita continutului ridicat de fibre si a faptului ca digerarea lor dureaza mult mai mult. Satisfac mai bine senzatia de foame si ajuta la scaderea glicemiei, dar reduc si nivelul grasimilor.
Barbatii sunt cei care depoziteaza mai usor grasimile in zona abdominala, din cauza diferentelor hormonale. Inainte de varsta de 40 de ani, femeile au predispozitia de a stoca grasimile in zona coapselor, a soldurilor si pe fese. Dupa 40 de ani, nivelul de estrogen scade iar grasimea este redistribuita catre abdomen.
Atunci cand se incepe un proces de slabire, grasimea de pe mijlocul trunchiului este prima care incepe sa cedeze. Pierderea in greutate cu ajutorul unei diete sanatoase si echilibrate va arde grasimile treptat, incluzandu-le pe cele de pe abdomen. Cea mai buna metoda pentru reducerea masurii la haine este mancatul sanatos si practicarea constanta de exercitii fizice.
Exercitiile abdominale intaresc muschii abdominali si ajuta la arderea grasimii, insa nu functioneaza focusat pe cea abdominala. “Abdomenele” nu ard grasimea de pe abdomen. Singura metoda de ardere a acestor grasimi (si a oricarui alt tip de grasime, indirerent de localizare) o reprezinta deta corecta. Exercitiile de tip aerobic, alergatul, inotul, mersul pe bicicleta, tenis sunt cele mai bune metode fizice de reducere a cantitatii de grasime, in general.
Aceasta grasime este rea, in primul rand pentru inima. Studiile arata ca majoritatea persoanelor cu abdomene proeminente au un risc ridicat sa dezvolte afectiuni cardiace, ateroscleroza, iar unele studii asociaza grasimea chiar cu dementa si osteoporoza, Alzheimer, diabet, cancer colorectal, hipertensiune arteriala, dar si alte probleme de sanatate.