Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Pentru unele femei menstruatia este o adevarata povara, o saptamana al carei laitmotiv este durerea. In ciuda analgezicelor si a leacurilor babesti aplicate, aceasta nu cedeaza. Si putine femei se adreseaza medicului ginecolog pentru durerile menstruale, aceasta perioada din luna fiind considerata in popor tributul platit pentru pacatul stramosesc.
Ciclul menstrual este un concept explicat stiintific pana in cel mai mic detaliu, iar durerile pot fi cauzate de mai multi factori. Crampele si balonarea cu care multe femei se complac pot fi semnale de alarma ale organismului, care incearca sa atraga atentia asupra unei endometrioze sau fibroze, sau a altor suferinte ale aparatului genital sau reproducator.
Endometrioza este o afectiune in cadrul careia endometrul, o mucoasa care se inlocuieste permanent, lunar, si a carei eliminare determina menstruatia, creste in afara uterului, de obicei in cavitatea abdominala.
Tesutul endometrial localizat in afara uterului se comporta la fel ca endometrul la modificarile hormonale din perioada menstruatiei. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual ( care dureaza intre 26 si 30 de zile la majoritatea femeilor), atunci cand hormonii determina eliminarea tesutului endometrial, acest tesut localizat atipic se detaseaza si sangereaza. Spre deosebire de sangele menstrual provenit din uter, care este eliminat de organism in timpul menstruatiei, sangele provenit din tesutul "ratacit" nu are cum sa fie eliminat. Tesutul inconjurator al acestei zone de tesut endometrial "ratacit" se inflameaza sau se umfla. Inflamatia poate determina formarea de tesut cicatriceal in jurul zonei.
Formele usoare de endometrioza apar frecvent si unele chiar nu necesita tratament.
Durerile premenstruale si cele menstruale difera ca intenstate de la luna la luna, de la femeie la femeie. Dar de unde vin ele, totusi? O serie de studii recente au scos la iveala cateva legaturi la care nu ne-am fi gandit. Expunerea la anumite chimicale poate face un cosmar din fiecare menstruatie.
Protejeaza pielea, dar anumite ingrediente pot afecta organismul, cu precadere aparatul reproducator. Un studiu publicat in revista Environmental Science & Technology arata ca femeile care au un nivel ridicat de benzophenone sau oxybenzone (un filtru UV care se gaseste in multe creme cu factor de protectie solara) sunt expuse unui risc ridicat de a face endometrioza.
Pentru a evita expunerea la aceste substante, alegeti produse dermatocosmetice de calitate, cat mai naturale, fara chimicale si parabeni, sau optati chiar pentru variantele naturale ale acestor creme, pe baza de uleiuri si extracte din plante, handmade. Evitati brandurile "de duzina" si produsele pentru care nu ati primit nicio recomandare.
Chiar daca nu sunteti pasionate de gradinarit, pesticidele se gasesc in orice gospodarie. Daca nu sunt in garaj sau debara, se afla in frigider sau in camara. Pe cojile fructelor si legumelor sau chiar in compozitia lor.
Pentru a evalua impactul pe care pesticidele il au asupra ciclului menstrual, cercetatorii au efectuat un studiu asupra sotiilor de fermieri care folosesc aceste substante in agricultura. Acestea intra in contact cu pesticidele frecvent, de pe hainele sotilor, din apa contaminata sau de pe produsele agricole pe care le consuma. Rezultatul? De la perioade indelungate, luni intregi fara sangerari menstruale pana la sangerari abundente, indelungate si extrem de dureroase. Doua din cele mai folosite substante, atrazine si glyphosate, au capacitatea de a influenta aromataza, o enzima care converteste testosteronul in estrogen, ceea ce duce la menstruatii dureroase.
Daca locuiti in mediul rural sau aveti ferme in care se folosesc pesticide in apropierea surselor de apa, utilizati un filtru pentru apa sau conumati apa imbuteliata. Incercati sa cumparati doar mancare organica sau alimente din surse controlate, cat mai curate posibil.
Responsabile pentru celulita, pentru burtile proeminente, obezitate, afectiuni cardiace, aceste grasimi industriale, produse pentru a le inlocui pe cele vegetale sau de origine animala (care sunt mai scumpe), nu fac rau doar inimii, ci si aparatul reproducator feminin.
Un studiu efectuat in 2010, ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul medical Human Reproduction, arata ca femeile care au procente ridicate de grasimi trans au un risc crescut cu 50% de a dezvolta endometrioza.
In acelasi studiu se arata ca femeile care consuma acizi grasi omega-3 au un risc mai mic de a fi diagnosticate cu endometrioza cu 22% mai redus. Cu cat reduceti consumul de grasimi trans, cu atat mai bine.