Calmantele – semne ale dependenteiDespre boli si afectiuni

Multe persoane sunt ingrijorate ca un tratament mai lung cu calmante va duce la dependenta. Daca medicul care va trateaza si in care aveti incredere prescrie o reteta, indiferent de durata tratamentului, nu trebuie sa va faceti probleme. Dar cei care se trateaza dupa ureche, nu mai reusesc sa scape de dureri, cresc dozele si numarul de pilule consumate zilnic ar trebui sa citeasca despre semnele dependentei.

1. Va ganditi prea mult la tratament

Unul dintre primele semne ale dependentei este preocuparea excesiva legata de tratament; cand trebuie luata urmatoarea doza si daca pastilele ajung suficient timp devin principalele intrebari care va framanta. Uitatul obsesiv la ceas, pentru ca nu cumva sa fie ratat momentul cand trebui luata urmatoarea pilula, ar trebui sa ridice o serie de semne de intrebare.

“Daca ati trecut pe la dentist si aveti dureri, e de inteles. Dar daca au trecut deja cateva zile si continuati sa luati riguros calmantele, e posibil sa depindeti de ele, fizic sau psihic”, sustine Joe Schrank, medic si fondator al unui centru de dezintoxicare.

2. Luati cantitati mai mari decat a prescris medicul

Luati cantitati mai mari de calmante decat trebuie sau mai des decat a prescris medicul. Daca va ganditi ca medicul nu a inteles nivelul sau intensitatea durerii sau ca v-a dat de inteles ca puteti lua calmante ori de cate ori simtiti nevoia, dar trebuia sa scrie pe reteta un dozaj, deja exista un semn de ingrijorare.

Problema exista cu certitudine atunci cand persoana suferinda incepe sa faca artificii, astfel incat sa ia o cantitate mai mare de calmante. “Atunci cand incerci sa controlezi lucrurile, devine un indicator al faptului ca nu detii deloc controlul”, completeaza Schrank.

3. Mergeti la mai multi medici pentru a primi aceeasi reteta

Desi multe calmante inca se vand si fara reteta, o persoana care are deja simptome de dependenta de calmante puternice va merge la mai multi medici. Cu siguranta va omite sa precizeze ca a mai luat medicamente puternice si va sugera noului medic ca “substanta X” l-a ajutat in trecut, intr-o situatie asemanatoare. Scopul este crearea unui stoc de medicamente. Iar daca o persoana minte constient si premeditat medicul pentru a obtine respectivele pastile, are un alt simptom clar al dependentei.

4. Luati calmante si din alte surse

Simtiti ca nu aveti suficiente medicamente care sa va usureze durerea si incercati sa obtineti si altele. Urmatoarele metode de a crea un stoc pot fi semne ale dependentei:
-comandarea calmantelor de pe internet;
-furtul de medicamente de la apropiati sau de retete din cabinetul medicului;
-cumpararea de la alti bolnavi;
-cumpararea de pe strada;
-va faceti rau intentionat pentru a avea motiv sa mergeti la medic, pentru a primi calmante;

5. Folositi calmantele de mult timp

Cel mai probabil, luarea calmantelor a inceput in urma unei raniri. Daca folositi calmante si lung timp dupa vindecare, Schrank considera ca e momentul sa cereti ajutor. E posibil sa le luati pentru ca va place cum va fac sa va simtiti. E posibil sa le luati pentru ca va e teama sa nu inceapa sa va doara ceva daca incetati. Sau continuati sa le luati pentru ca aveti o cadere nervoasa si vi se pare ca nu va mai doare atat de tare “sufletul”.

In oricare dintre cazuri, problema exista si trebuie rezolvata. Calmantele sunt utile pentru a depasi o anumita situatie, nu pentru a tine sub control o durere cronicizata.

6. Va enervati daca cineva va vorbeste despre calmante

Au incercat prietenii sau familia sa va vorbeasca despre medicatie? Daca va simtiti defensiv sau iritat de intrebari, daca evitati persoane dragi pentru ca nu doriti sa discutati despre medicamente cu cei care au sesizat ca ati putea avea o problema, s-ar putea sa fiti deja dependent, considera Schranck.

7. Nu mai sunteti aceeasi persoana

E posibil sa nu va mai ingrijiti ca inainte. Va concentrati mai putin pe igiena personala sau pe felul in care aratati. Va simtiti mai visator sau mai nervos? S-au schimbat obiceiurile alimentare? Schimbarile modului in care dormiti sunt un alt semn al dependentei. Cei care ajung dependenti de substante precum morfina sau codeina prefera sa doarma ziua, in camere intunecoase si stramte.

Pasarea responsabilitatilor, amanarea platii factrilor, neglijarea treburilor din casa, lipsa de la serviciu, ignorarea copiilor, a vietii, in general, sunt semne clare ca trebuie apelat la ajutor specializat. Nu este o situatie imposibila, dar primul pas este recunoasterea faptului ca va confruntati cu problema.

Ce e de facut?

Daca recunoasteti la dumneavoastra sau la o persoana la care tineti aceste semne, chiar daca nu sunteti sigur ca e dependenta, primul pas ar fi sa adunati mai multe informatii sau sa cereti ajutor.

Este usor sa iei in continuare pastile, pe ascuns. “Cheia este onestitatea – onestitatea cu medicii, prietenii apropiati, dar mai ales cu tine insuti”, puncteaza Schrank.

Unui dependent nu trebuie sa ii fie frica sa ii vorbeasca medicului, chiar daca e una din persoanele pe care le-a inselat sau de la care a furat. Daca, totusi, prefera un necunoscut, in Romania exista mai multe centre de dezintoxicare si linii telefonice de suport.

Sursa: aici.