Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Bolile cu transmitere sexuala (BTS) cele mai cunoscute sunt HIV, sifilisul, gonoreea, chlamydia si herpesul genital, mii de persoane imbolnavindu-se anual. Totusi, acestea nu sunt decat cele mai cunoscute.
Iata o clasificare a infectiilor cu transmitere sexuala, dupa agentul patogen:
Infectii bacteriene: sifilisul, gonoreea, sancrul moale, granulomul inghinal, infectiile chlamidiene, uretritele negonococice, vaginoza bacteriana.
Infectii cu protozoare: trihomonoza.
Infectii fungice: candidoza.
Infectii virale: herpes simplex, papilomovirusuri umane, molluscum contagiosum, cytommegalovirus, virusul Epstein Barr, hepatita B, infectia HIV.
Infectii artropozice: ftiriaza, scabia.
Specialistul in sanatatea femeii Jennifer Wider acorda cateva sfaturi despre cum trebuie procedat in cazul in care apar simptome ale unei BTS, dar ne vorbeste si despre cateva boli periculoase, dar mai putin cunoscute.
Sancrul moale este o boala cu transmitere sexuala cauzata de streptobacilu gram-negativ, Haemophilus ducreyi.
Simptome: Dureri sau sangerare in timpul actului sexual. Apar ulceratii genitale insotite de adenopatie regionala inflamatorie. Pe organele genitale apar mici umflaturi, care apoi ulcereaza. Uneori pot sa apara dureri in timpul urinarii
Infectia este raspandita mai mult in regiunile tropice si in subtropice. In ultimii ani, au inceput sa fie inregistrate tot mai multe cazuri de acest tip de infectie si in Europa. Este cel mai des intalnita la barbati. Se transmite pe cale sexuala, perioada de incubatie fiind de 3-5 zile.
Sancroidul afecteaza sanatatea publica in tarile lumii a treia, in unele regiuni ea este mai frecventa decat sifilisul ai chiar gonoreea. Patologia apare mai frecvent la barbati, in special la cei tineri, care au avut un contact sexual recent ocazional. Barbatii fara circumcizie sunt mai sensibili la H. ducreyi. Circa 10% din numarul de bolnavi de sancroid pot avea si lues sau herpes.
Tratament: Fiind o infectie bacteriana, tratamentul consta in antibiotice, in general timp de o saptamana. Se recomanda intreruperea activitatii sexuale in perioada tratamentului si examinarea organelor genitale periodic.
Este o boala cu transmitere sexuala "marsava", care nu implica efectiv actul sexual, penetrarea. Moluscum contagiosum se transmite si prin contact piele-pe-piele. Desi se transmite frecvent intre parteneri, si copiii o pot contacta. Este cauzata de un poxvirus ADN denumit molluscum contagiosu, virus, iar boala mai esta cunoscuta si sub denumirea veruci de apa.
Simptome: Aceasta boala este caracterizata de aparitia unor papule perlate, de culoarea carnii crude, nedureroase. Daca se sparg, infectia se poate intinde si se poate ajunge la suprainfectare bacteriana. Uneori pot provoca mancarime.
Tratament: Un medic poate pune diagnosticul doar uitandu-se la piele, nu e nevoie de analize. Tratamentul consta in aplicarea unor creme sau indepartarea prin criogenare a papulelor.