Aromele ierniiAlimente

Frigul intepator iti lipeste narile, mai ales dimineata devreme. Si nu iti mai vine sa tragi aer in piept. Totusi, iarna are un miros specific, un amestec de mirodenii si frig, de umezeala si brad. Carcotasii pot spune ca iarna miroase a carnati afumati si sarmale. Nu se inseala, insa aromele iernii sunt bogate si merita celebrate.

Alaturi de sare si piper, patrunjel si marar, busuioc, rozmarin si tarhon, telina si leustean, in sertarele de condimente ale gospodinelor si-au facut loc si alte miresme si gusturi, de pe alte meleaguri.

Bucataria traditionala e destul de conservatoare, insa aromele orientale, asiatice si mediteraneene s-au insinuat treptat si au fost adoptate pana si de bunicutele cele mai incapatanate.

 

Scortisoara  - Coaja a unui copac exotic, scortisoara se intalneste frecvent in batoane de pana la 10 cm sau macinata. Cel mai des este asociata cu marul, mai ales in placinta, insa exista mai multe sortimente de scortisoara. Cea chinezeasca este perfecta pentru marinade, scortisoara de Ceylon se potriveste mai bine cu fructe, iaurt sau inghetata. Oricare varianta alegeti, trebuie sa stiti si ca este bogata in mangan, fibre, calciu si fier.

 

Nucsoara – poate fi cumparata gata razuita, insa magazinele de specialitate o vand intreaga – are o aroma mult mai intensa si mai bogata. Nucsoara este saraca in sodiu si colesterol, dar are un continut ridicat de fibre si mangan. In cantitati foarte mari poate fi toxica, dar cateva bucatele pot sa aromatizeze mancarea sau sa parfumeze incaperea. Nucsoara e compatibila cu aproape toate sortimentele de carne, e necesara in cele mai multe dintre mancarurile orientale si poate fi folosita cu succes in tartele cu fructe sau legume.

 

Vanilia – pastaile de vanilie (cel mai des le intalniti in eprubete cu cate doua bucati) pot fi cumparate cam din orice magazin si sunt foarte utile. Cei care deja folosesc pastaile stiu cat de diferita e aroma fata de cea sintetica, din zaharul “vanilat” cumparat. Desi e utilizata mai ales la deserturi si placinte, vanilia poate aromatiza si carnea. S-a demonstrat ca aroma vaniliei naturale reduce pofta de ciocolata si dulciuri, iar aceasta poate fi adaugata inclusiv in cafea sau ceai. Sunt suficiente cateva seminte. Cum se face zaharul vanilat adevarat? Dupa ce ati folosit toate semintele dintr-o pastaie, puneti cojile intr-un borcan cu zahar inchis ermetic, pentru a va prepara in casa zaharul vanilat.

 

Allspice (Ienibahar) – aceasta miroenie seamana cu o combinatie intre cuisoare, scortisoara si nucsoara. Dar e diferita, in acelasi timp. Adaugata in special la peste, carne de porc sau oaie, dar si deserturi, are proprietatea de a ajuta la eliminarea gazelor si usurarea indigestiilor.

 

Dafin – frunzele de dafin sunt asociate cu sosul pentru chiftele, ciorba de varza si alte cateva feluri de mancare traditionale. Insa aroma lor puternica poate “pacali” gustul, astfel incat sa reduceti cantitatea de sare pe care o consumati in mod normal. Adaugate in supe, sosuri sau in marinatele pentru carne, insa nu uitati sa le indepartati dupa ce ati terminat de gatit (devin amare).

 

Cuisoare – aroma acestor mirodenii se afla in bobita din capat. Inainte de a cumpara o cantitate mai mare, asigurati-va ca nu au fost extrase uleiurile esentiale, in care se afla adevarata aroma. Cuisoarele nu sunt fabuloase doar in laptele cu orez, ci si in mancarurile de legume, in fripturile de porc sau pui. De asemenea, au capacitatea de a creste viteza de raspuns a organismului la alimentele grase.

 

Ghimbir – radacina de ghimbir e din ce in ce mai apreciata, atat pentru gust, cat si pentru proprietatile medicinale. Poate fi folosita cu succes in aproape toate preparatele specifice wok-ului, dar si in supe sau smoothie. Ghimbirul consumat frecvent ajuta la reducerea durerilor musculare, iar adaugat in limonada face mai usoara suportarea senzatiei de greata.

 

Usturoi – e prezent intreg anul in bucataria romaneasca, insa iarna trebuie consumat mai ales datorita proprietatilor sale antibacteriene conferite de alicina. Usturoiul este alaturat in special preparatelor din peste, mai ales sub forma de mujdei si ajuta si la reducerea grasimilor si a colesterolului.

 

Anason stelat – Desi nu sunt inrudite, e varianta asiatica a anasonului care se cultiva si la noi, dar cel stelat are un gust puternic, ascutit si profund. E una dintre vedetele bucatariei asiatice si parte din cunoscutul condiment “cinci arome”. Se potriveste cu ghimbirul, scortisoara si cuisoarele, e unul din ingredientele “secrete” ale turtei dulci si da un parfum aparte vinului fiert. In bucataria romaneasca se foloseste rar, dar este indragit de gospodine datorita formei deosebite.

 

Vin fiert – este bautura de iarna cea mai indragita. Extrem de parfumat, aromat, usor indulcit, vinul fiert aduna in acelasi buchet cele mai multe din aromele prezentate mai sus.

 

Pentru a va bucura de toata aroma acestor mirodenii, inainte de a le utiliza amestecati-le intr-un mojar, apoi incalziti-le intr-o tigaie. Nu trebuie sa le prajiti, ci doar sa le duceti la o temperatura de 40-45 e grade, astfel incat sa isi elibereze uleiurile.