Apa, esentiala pentru supravietuireNutritie sanatoasa

Hidratati-va! Beti opt pahare de apa pe zi! Consumati minim doi litri de lichide! Aceste mesaje sunt des intalnite si le auzim frecvent de la medici, indiferent de specialitate. Hidratarea este esentiala pentru sanatate, pentru supravietuire.

Organismul uman contine o mare cantitate de apa, care se afla intr-o continua miscare intre compartimentele intra si extracelulare, asigurand desfasurarea proceselor necesare supravietuirii.

Procentul de apa din organism variaza intre 50 si 70%, variind in functie de cantitatea de grasime acumulata, sex si varsta. Adultul slab are 70% apa, iar persoanele obeze – 40-50%.

De ce ne este necesara apa?

Ca solvent: apa reprezinta solventul lichid pentru toate procesele chimice care se desfasoara in organism.

Transport:  apa circula in organism sub forma de sange, secretii si fluide tisulare, realizand transportul de nutrienti, produsi de secretie, metaboliti si alte materiale, in concordanta cu necesitatile tisulare.

Pentru mentinerea formei si structurii corporale: apa asigura turgescenta tesuturilor, distensia sau gradul de rigiditate a celulelor, fiind astfel un determinant al formei corporale.

Pentru mentinerea temperaturii corpului: apa este necesara pentru mentinerea constanta a temperaturii corporale; pierderea de apa pe cale cutanata (prin transpiratii si perspiratii insensibile) este ajustata in functie de temperatura.

Ca lubrifiant: apa joaca rol de lubrifiant pentru structurile ce asigura mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulatii).

Balanta hidrica

In conditii normale un adult metabolizeaza 2,5-3 litri de apa pe zi, reprezentand echilibrul dintre aportul si pierderea de apa. Aportul de apa si pierderea acesteia sunt reglate prin sete si prin mecanisme hormonale.

Exista situatii cand necesarul de apa este crescut, asa cum se intampla in timpul exercitiilor fizice intense, dar si in anumite perioade din viata. Astfel, copiii au un risc crescut de deshidratare in conditiile temperaturii crescute a mediului ambiant, deoarece rata metabolica crescuta a acestora determina producerea unei cantitati crescute de caldura, iar suprafata cutanata (de care depinde evaporarea) raportata la masa corporala este mare.

Femeile gravide si cele care alapteaza au un necesar crescut de apa. Varstnicii au un risc crescut de deshidratare datorita alterarii mecanismului fiziologic al setei, ceea ce duce la un aport hidric insuficient pentru satisfacerea nevoilor. Adultii care muncesc la temperaturi ridicate sau care sunt implicati in eforturi fizice crescute pot pierde prin transpiratie pana la 2 litri de apa pe ora.

De unde provine apa?

Sursele de apa ale organismului sunt:
- apa din lichide: consumul zilnic de apa si de alte lichide este de1200-1500 ml;
- apa din alimente: alimentele contin proportii variabile de apa; cantitatea de apa adusa zilnic de acestea este de aproximativ 700-1000 ml;
- apa formata de catre organismul insusi: procesele de oxidare au ca produs final apa metabolica, a carei cantitate este de 200-300 ml/zi.

In mod fiziologic apa este eliminata din organism pe patru cai:
- prin rinichi: adultul elimina zilnic in conditii normale o cantitate de 1000-2000 ml urina;

- prin piele: aproximativ 300 ml de apa se pierd zilnic la nivel cutanat, prin difuziune; 100 ml se pot pierde suplimentar prin perspiratie normala; in conditii de crestere a temperaturii mediului ambiant sau de efort fizic crescut se pot pierde inca 250 ml sau mai mult;

- prin plamani: prin respiratie se pierd zilnic 350 ml apa; aceasta cantitate variaza in functie de conditiile climaterice, fiind mai redusa la cald si umezeala si mai mare in conditii de temperaturi scazute;

- prin intestin: prin materiile fecale se pierd zilnic 150-200 ml apa; pierderi crescute se produc in conditii de diaree.

Ce cantitate de apa trebuie sa consumam ?

In general se recomanda un aport de 1 ml apa pentru o kcal pentru adulti si 1,5 ml pentru o kcal pentru copii.

Aceasta corespunde la 35 ml/kgcorp la adulti, 50-60 ml/kgcorp la copii si 150 ml/kgcorp la nou-nascuti. Necesarul este, prin urmare, de 2-2,5 litri/zi la adulti, in functie de marimea corporala.

La copii necesarul este mare datorita capacitatii reduse a rinichilor de a limita diureza, procentului crescut de apa din compozitia corporala si suprafetei corporale mari.

Femeile gravide si cele care alapteaza au un necesar zilnic de apa cu 600-700 ml mai mare, datorita nevoilor crescute pentru productia lactata.

Necesarul este crescut si in cazul celor care executa efort fizic de intensitate crescuta si in cazul celor bolnavi.

 
Surse: aici.