Angorjarea sanilorAlaptarea si nutritia copilului

Dupa nastere, e normal ca sanii sa creasca in volum si sa fie mai grei, sa para fierbinti si sa produca un usor disconfort. Aceasta situatie apare cam dupa 2-6 zile de la nastere, atunci cand colostrul se transforma in lapte. Aceasta situatie normala tine cateva ore, maxim 24, pana se umplu sanii cu lapte. Sanul si areola raman moi si elastice, fluxul de lapte este normal, iar canalele nu sunt afectate. Daca situatia persista sau apare si dupa inceputul alaptarii, putem vorbi de angorjare. Angorjarea reprezinta o umplere excesiva a sanilor cu lapte, cauzata de obicei de un dezechilibru dintre rezerva de lapte si cerintele copilului.

Cum se previne

Hranirea nou-nascutului se incepe cat mai curand posibil dupa nastere, chiar din “ora magica” (prima ora dupa nastere), si se face la cerere, ori de cate ori bebelusul isi manifesta dorinta de a manca. Nu sariti peste mesele de noapte ale micutului, din comoditate.

In timpul zilei, in primele saptamani de viata, bebelusul trebuie sa manance macar la doua-trei ore, iar noaptea poate fi lasat sa doarma o repriza mai lunga, dar nu mai mult de 4-5 ore. Chiar daca micutul doarme linistit, o pauza mai mare intre mese poate duce, pe langa angorjare, si la deshidratarea copilului.

Lasati bebelusul sa goleasca primul san inainte de a i-l oferi pe celalalt. Schimbati sanii atunci cand bebelusul il scoate din gura sau atipeste si nu limitati timpul de masa la un anumit numar de minute.

Asigurati-va ca aveti o pozitie comoda si ca atasarea la san se face corect, iar nou-nascutul se hraneste corespunzator. Dupa alaptare, sanii trebuie sa fie moi.

Daca bebelusul nu suge viguros si nu goleste sanii, mulgeti surplusul de lapte, pentru a minimiza angorjarea.

Semne si simptome

Angorjarea poate aparea intre a treia si a sasea zi dupa nastere si, tratata corect, persista intre 12 si 48 de ore. Daca nu se iau masuri, situatia se poate complica, iar simptomele pot persista si 10 zile.

Sanul este intarit, cu pielea intinsa si sensibila, ce poate parea lucioasa, apare senzatia de fierbinteala si chiar furnicaturi. Angorjarea se poate simti pana in zona axiala.

Areola se intareste si devine sensibila, iar mamelonul poate creste in diametru, se poate aplatiza si intinde, facand astfel din alaptare o provocare si mai mare. De asemenea, la unele persoane poate sa creasca si temperatura corpului, ajungandu-se la stare pre-febrila sau chiar la o febra usoara. Manifestarile difera de la persoana la persoana. Se poate angorja doar un san sau ambii, se poate angorja intreg sanul sau doar o parte din el.

Ponturi pentru a scapa de angorjare

Inainte de a incepe alaptarea, puteti masa sanul de la baza catre mamelon si puteti aplica comprese racoritoare, pana cu 20 de minute inainte de atasarea bebelusului. Daca si cananlele sunt infundate, puteti pune chiar inainte de atasare, pentru 2-3 minute, o compresa fierbinte, pentru a pune laptele in miscare (nu va ajuta in cazul inflamarii si al edemelor). Un dus fierbinte sau scufundarea sanului angorjat in chiuveta umpluta cu apa calda va poate ajuta, chiar inainte de inceperea alaptarii. De asemenea, puteti detensiona sanul stimuland manual sau cu ajutorul unei pompe.

In timpul alaptarii, sustineti sanul si masati-l usor de la baza catre mamelon. Strangeti-l usor si eliberati, schimband mereu zona pe care o comprimati.

Intre alaptari, asigurati-va ca sanul nu ramane plin, mulgand surplusul de lapte pana la limita de confort, fara a stimula si mai mult lactatia. Puteti folosi o pompa sau puteti mulge manual. Masajul sanului se efectueaza intotdeauna dinspre baza catre mamelon si este util si intre alaptari. Trebuie sa gasiti varianta potrivita pentru pastrarea echilibrului. Cum laptele se formeaza in urma cererii, daca stimulati prea mult sanul, productia va creste mult peste nevoile bebelusului. Daca nu goliti suficient sanul, acesta ramane incarcat si dureros. Pentru durere, folositi o punga cu gheata, asezata peste un strat de material textil (chiar peste bluza). Puteti alterna, la 20 de minute.

Compresele cu frunze de varza usor zdrobite si asezate pe san pot ajuta. De asemenea, e de preferat sa purtati o bustiera sau un sutien special pentru alaptare, potrivit ca marime si conformatie. Sutienele nepotrivite pot duce chiar la infundarea canalelor si la mastite, punand presiune pe anumite zone. Discutati cu ginecologul sau cu medicul de familie despre administrarea unui antiinflamator non-steroidal, pe baza de ibuprofen, de exemplu, pentru a scapa de inflamare si durere.

Evitati

Aunci cand faceti dus, nu lasati apa sa cada direct pe sani, mai ales daca este fierbine. Nu suprastimulati sanii si nu ii apropiati de surse de caldura intre alaptari. Nu consumati lichide mai mult decat pentru a va potoli setea.

Daca nu reusiti sa scapati de angorjare daca ati trecut prin toate aceste etape, atunci luati legatura cu un consultant in alaptare sau cu un cadru medical. De asemenea, daca bebelusul nu se hraneste corespunzator si nu uda suficiente scutece, daca sanii se inrosesc sau temperatura creste, apar simptome ca de raceala sau frisoane, apelati la un medic sau la un consultant in alaptare.

Surse: aici si aici