Amoniac (NH3)Analize medicale

Cea mai mare parte a amoniacului din organismul uman se formeaza atunci cand proteinele sunt descompuse de bacteriile din intestine. Amoniacul este transformat de ficat in uree, care este apoi eliminata in urina. Atunci cand ficatul nu mai este capabil sa transforme amoniacul in uree, nivelul acestuia creste in sange, acest lucru fiind posibil si din cauza cirozei sau a unui caz sever de hepatita.

Scopul testarii amoniacului

Testarea amoniacului in sange poate fi recomandata  pentru a verifica daca ficatul functioneaza normal, mai ales atunci cand exista unele simptome ca tremuratul mainilor, somnolenta excesiva sau coma. Mai este recomandat pentru a identifica o boala a copilariei numita sindromul Reye, care poate afecta ficatul si creierul. Encefalopatia hepatica poate fi diagnosticata si monitorizata tot prin verificarea nivelului de amoniac din sange. Encefalopatia hepatica este caracterizata prin slabirea functiilor creierului si are loc atunci cand ficatul nu mai are capacitatea de a elimina substantele toxice din sange.

Pregatirea pentru testarea amoniacului in sange

Inainte de recoltarea sangelui pentru masurarea nivelului de amoniac in sange este recomandat ca pacientul sa nu manace si sa nu bea nimic in afara de apa cu 8 inainte. Fumatul si exercitiile fizice sunt si ele interzise, iar medicul trebuie anuntat despre orice tratament se urmeaza deoarece exista substante care  pot influenta rezultatele analizelor.

Rezultatele

Valorile cosiderate normale ale amoniacului in sange se afla intre 15 si 60mcg/dL la adulti, 70 si 135mcg/dL la copii si 170 si 340mcg/dL la nou nascuti, insa rezultatele pot varia usor de la un laborator la altul. Este important ca medicul sa interpreteze rezultatele analizelor in functie de starea generala de sanatate si de specificul fiecarui pacient.

Nivelul mai mare decat normal de amoniac in sange poate fi cauzat de: sindromul Reye, insuficienta renala, ciroza, hepatita sau sangerarea gastrointestinala.

 

 

Surse: aici si aici.