Ajutor in depistarea depresiei varstnicilorMod de viata

Detectarea depresiei la persoanele de varsta a treia este mult mai usoara acum, datorita unei echipe de cercetatori mexicani. Tehnologia propusa se bazeaza pe monitorizarea rutinei zilnice si da rezultate foarte bune, mai ales in cazul batranilor aflati in situatii deosebite, cum ar fi cei fara familie sau care au suferinte cronice.

Specialistii de la Autonomous Metropolitan University din Mexic au dezvoltat un sistem de monitorizare care include un device atasat pe brat si un webcam, care inregistreaza modul de deplasare prin locuinta. "Batranii cu varsta de peste 70 de ani au o rutina precisa. Se trezesc la aceeasi ora, au acelasi ritual de ingrijire, mananca la aceeasi ora, se odihnesc la aceeasi ora", precizeaza coordonatorul proiectului, Edwin Almeida Calderon. Cei care au diverse suferinte, printre care si depresia, iar din tiparul obisnuit. Cu ajutorului unui mic aparat montat pe mana, asemanator unui ceas, si cu un webcam care transmite in timp real catre un program modelul dupa care se misca prin casa persoana vizata, se construieste un "pattern", un model de comportament. In momentul in care apar modificari importante sau anormale, miscari bruste, lipsa activitatii, sistemul transmite o alerta catre o ruda, un medic sau o alta persoana indicata.

Senzorul este conectat la un modem, iar informatiile procesate mai pot contine, pe langa locatie si miscarile efectuate si temperatura corpului, pulsul.

Din echipa care a creat sistemul au facut parte atat cercetatori si ingineri, cat si psihologi si medici geriatrici. Edwin Almeida Calderón precizeaza ca depresia este mai usor de detectat astfel, iar disimularea nu mai poate acoperi problema atat de des intalnita la persoanele de varsta a treia. Primele teste au avut rezultate foarte bune, iar dispozitivul este imbunatatit in permanenta, inainte de a fi lansat pe piata pentru utilizarea la scara larga.

Surse: aici si aici