Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Aceasta comparatie e folosita ades atunci cand ne referim la ceva drag, pe care dorim sa aparam ca pe propria vedere. Totusi, activitati marunte din viata de zi cu zi ne pot rani ochii si privirea. Iata cateva metode prin care putem preveni multe accidente.
Purtati ochelari de protectie
Romanul, in general, e nascut "bun la toate". Si nu se da in loc de la a-si repara mobila, sistemele electrice, electronicele din gospodarie. Aproape jumatate din accidentele cu rani oculare se petrec acasa. Motivul principal e nepurtarea ochelarilor de protectie atunci cand lucreaza sau repara diverse.
Purtati ochelari cand faceti sport
Pentru a va proteja ochii de clorul si chimicalele din apa de la bazin, purtati ochelari atunci cand inotati. Cand schiati, ochelarii va protejeaza de razele ultraviolete si de aschiile de gheata.
Purtati ochelari de soare
Asa cum pielea poate fi ranita de ultraviolete (UV), pot fi si ochii. Expunerea la raze UV creste riscul de cataracta, degenerescenta maculara si cancer al pielii din jurul ochilor. Atunci cand va expuneti la soare puternic, indiferent daca sunteti pe plaja, la munte sau e doar o zi insorita, ochii sunt bombardati cu raze UV.
Investiti in ochelari de calitate
Cautati ochelari care sa va protejeze 100% de razele UVA si UVB. Investiti in mai multe perechi, astfel incat sa aveti la indemana in poseta, in masina o pereche de ochelari. Asigurati-va ca si copiii poarta ochelari de soare, efectele negative ale razelor ultraviolete acumulandu-se pe intreaga perioada a vietii. Va puteti proteja suplimentar si cu ajutorul palariilor de soare cu boruri largi.
Atentie la produsele de infrumusetare
Majoritatea femeilor tolereaza produsele de infrumusetare, dar cele care au ochi mai sensibili sunt predispuse la iritatii datorate eyeliner-ului, mascarei sau pigmentilor din fardul de pleoape. Daca vreun produs v-a iritat, nu puneti mana la ochi. Desi acesta este gestul reflex, luati un servetel demachiant si indepartati produsul, apoi clatiti cu apa din blesug. Cu cat va frecati la ochi mai tare, cu atat cresteti riscul unei infectii.
Mascara proaspat
Unele studii recomanda inlocuirea rimelului (mascara) dupa trei luni de utilizare, nu sase, cum recomanda producatorul. De asemenea, schimbati periodic si periile si pensulele cu care aplicati fardurile.
Spalati-va pe maini
Intotdeauna, spalati-va pe maini inainte de a aplica machiajul, chiar daca folositi creioade si pensule. Nu stiti niciodata cand trebuie sa interveniti pentru a recupera o geana din coltul ochiului sau a sterge o dunga prea groasa. Dea asemenea, nu lasati machiajul sa se eternizeze pe pleoape, fiind un mediu propice dezvoltarii bacteriilor.
Odihna si pentru ochi
Cat timp petreceti in fata unui monitor, zilnic? Cand incepeti sa numarati toate device-urile pe care le intrebuintati, de la telefon pana la TV, va veti da seama ca e mai mult timp decat ati fi crezut. Uitatul ore intregi la pixeli va oboseste peste masura ochii din cauza lipsei contrastului, asa cum e in cazul cernelii pe hartie. Privirea se poate incetosa din cauza oboselii. Incercati sa luati pauza inainte de ajunge in acel stadiu.
Cum priviti monitorul?
Pozitionati intotdeauna laptopul sau monitorul PC-ului astfel incat sa nu aveti umbre pe el sau sa nu reflecte razele soarelui. Daca purtati ochelari, cand ii schimbati adaugati si un strat antireflex lentilelor. Pozitionati materialele pe care le studiati in timp ce sunteti la calculator la aceeasi distanta de ochi ca si cea a monitorului, pentru a nu va obosi ochii inutil, prin schimbarea distantei de focusare.
Lentilele de contact
Daca purtati lentile de contact, fiti in permanenta in alerta. La orice inrosire sau semn ca ceva nu e in regula, inseamna ca ati depasit limita de iritabilitate si sunteti supusi riscului. Manvrati lentilele cu mainile curate si evitati vantul puternic, praful sau orice mediu care va poate afecta lentilele.
Daca lentilele va sunt indispensabile, atunci cand plecati din localitate, in vacanta sau in delegatii, sa aveti la indemana si o pereche de ochelari de vedere cu dioptrii. Verificati intotdeuna data la care expira solutia in care tineti lentilele peste noapte sau cand nu le purtati.
Periodic la consult oftalmologic
Consultatiile periodice ale oftalmologului va permit sa va cunoasteti in permanenta starea reala a sanatatii ochilor si, in cazul in care purtati ochelari, dioptriile. Termenul "periodic" se adapteaza la varsta si stare a sanatatii. Dupa 40 de ani, cand vederea se deterioreaza si exista riscul aparitiei unor boli specifice inaintarii in varsta, trebuie sa mergeti macar anual la control. Depistate la timp, boli precum cataracta, glaucomul sau degenerescenta maculara pot fi tinute sub control.
Vedeti ce puneti in farfurie
Vederea depinde si de alimentatie. Desi morcovii sunt cele mai cunoscute alimente care va ajuta sa vedeti bine, mai sunt si alte produse pe care ar trebui sa le consumati frecvent. Peste, pentru omega-e, galbenus de ou pentru luteina, seminte de floarea soarelui pentru vitamina E, lactate pentru vitamina D.