Acidul lacticAnalize medicale

Acidul lactic este  un acid organic care ajuta  in timpul unor procese biochimice si este produs in general de celulele din muschi si celulele rosii din sange. Cand nivelul de oxigen din organism este normal carbohidratii se descompun in apa si dioxid de carbon. Cand nivelul de oxigen este scazut carbohidratii  formeaza acidul lactic. Nivelul de acid lactic creste in timpul exercitiilor fizice, dar si din cauza unor infectii, socuri  sau a unui atac de cord. Nivelul de acid lactic poate creste deasemenea cand exista o problema a ficatului.

In cantitate  foarte mare acidul lactic poate provoca o boala numita acidoza lactica, ea aparand si in cazul in care o persoana ia medicamente pentru controlul diabetului si sufera in acelasi timp de o boala a ficatului sau are o infectie puternica.

Testul de acid lactic este un test al sangelui prin care se determina nivelul de acid lactic produs de organism.

Ce se urmareste prin testul de acid lactic?

Acest test se face pentru a verifica daca o persoana sufera de acidoza lactica. Printre simptomele acesteia se afla respiratia rapida, transpiratia excesiva, pielea rece, dureri de burta, greata sau coma. Prin acest test se poate afla daca in tesuturi ajunge o cantitate suficienta de oxigen.

Pregatirea pentru testul de acid lactic

Pentru  efectuarea acestei analize este recomandat sa se consume doar apa cu 8 sau 10 ore inainte de test. La fel sunt interzise si exercitiile fizice deoarece acestea pot ridica nivelul acidului lactic si schimba rezultatul testului.

Rezultatele analizelor

Referintele valorilor rezultate pentru interpretarea analizelor sunt cu valoare informativa deoarece acestea pot varia de la un laborator la altul. De aceea e cel mai indicat ca doctorul sa interpreteze anlizele, deoarece acesta evalueaza rezultatele tinand seama si de alti factori sau de starea generala de sanatate a pacientului.

Valorile ridicate a acidului lactic

Daca acidul lactic se gaseste in cantitate mare indica acidoza lactica. Aceasta poate fi cauzata de desidratare, anemie sau leucemie, boli ale ficatului, embolism pulmonar sau intoxicare cu alcool.

Surse: aici si aici