Acidul folicAnalize medicale

Acidul folic face parte din complexul de vitamine B si este versiunea sintetica a folatului sau vitaminei B, pe care o gasim in legume, fructe, cereale integrale sau carne. Acidul folic este necesar pentru producerea trombocitelor, celulelor albe si rosii din sange si ajuta la cresterea celulelor si tesuturilor si la crearea ADN-ului, care transmite informatia genetica.

Femeile insarcinate sau care planuiesc sa ramana insarcinate au nevoie de o cantitate mai mare de acid folic pentru producerea de celule rosii din sange care mentin cresterea normala a fatului.

Femeile care nu au suficient acid folic in timpul sarcinii sunt predispuse sa aiba copii cu malformatii. Multe studii arata ca femeile care iau 0,4 miligrame de acid folic zilnic inainte de concepere si apoi in timpul sarcinii, reduc riscul de a aduce pe lume un copil cu malformatie a tubului neural (dezvoltarea incompleta a creierului si a maduvei spinarii) cu 70%. Cele mai dese defecte ale tubului neural sunt: spina bifida, care implica dezvoltarea incompleta a maduvei spinarii, anencefalia, care reprezinta o nedezvoltare severa a creierului sau encefalocelul, atunci cand tesuturile creierului ies prin piele printr-o deschidere nefireasca in craniu. Toate aceste defecte apar  de obicei in primele 28 de zile ale sarcinii, cand de multe ori femeile nici nu stiu ca sunt insarcinate.

Scopul testarii acidului folic

Testarea acidului folic este recomandata, daca doctorul suspecteaza ca un pacient sufera de anemie, malnutritie sau malabsorbtie a acidului folic. Prin acest test se mai poate verifica daca tratamentul pentru deficienta de acid folic functioneaza sau daca o femeie are suficient acid folic pentru a preveni anumite defecte de nastere.

Acidul folic se poate masura in plasma sangelui si reflecta cantitatea recenta de acid folic absorbita din alimentatie sau mai poate fi masurat in celulele rosii din sage, de unde aflam cantitatea de acid folic stocata in organism.

Pregatirea pentru testarea acidului folic

Este recomandat ca pacientul sa nu manance sau sa bea nimic in afara de apa cu 6 sau 8 ore inainte de recoltarea probei de sange, iar medicul trebuie anuntat daca se urmeaza vreun tratament cu sau fara prescriptie medicala, deoarece exista substante care influenteaza rezultatele analizelor.

Rezultatele testarii acidului folic

Nivelul considerat normal al acidului folic in plasma sangelui este: la adulti intre 3 si 13 nanograme pe mililitru(ng/mL), la copii intre 5 si 21 ng/mL, iar cel masurat in celulele rosii din sange este: la adulti intre 140 si 628 ng/mL, iar la copii mai mult de 160 ng/mL. Aceste valori pot varia de la un laborator la altul, in functie de masuratorile folosite. Doar doctorul este in masura sa interpreteze corect rezultatele analizelor.

Un nivel ridicat al acidului folic in sange poate semnifica o alimentatie bogata in acid folic sau luarea de suplimente cu acest acid. Consumarea unei cantitati mai mari decat are nevoie corpul de acid folic nu cauzeaza probleme de sanatate.

Valori scazute ale acidului folic in sange pot fi cauzate de deficienta de acid folic din alimentatie, abuz de alcool sau de malabsorbtie intestinala. Nivelul scazut al acidului folic poate cauza probleme anumitor persoane, printre care femeile insarcinate care au nevoie de o cantitate mai mare care sa ajute la cresterea si dezvoltarea copilului, sau cei care sufera de anemie hemolitica, o boala care cauzeaza distrugerea rapida a celulelor rosii din sange.

 

 

Surse: aici, aici si aici.