Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Acidul piruvic sau dupa cum mai este cunoscut, piruvatul, este un lichid organic solubil in apa, produs prin descompunerea zaharurilor si carbohidratilor in procesul de transformare a acestora in energie.
Daca exista oxigen, acidul piruvic este convertit in acetil coenzima A, care intra in procesul de producere a energiei, iar daca oxigenul lipseste, acidul piruvic va fi convertit in acid lactic.
Rezultatele testarii acidului piruvic nu pot fi folosite singure pentru diagnosticare, insa impreuna cu alte analize, ca de de exemplu, cu masurarea acidului lactic, poate fi de ajutor in diagnosticarea unor erori metabolice sau a lantului respirator mitocondrial. Testarea acidului piruvic este asociata cu urmatoarele simptome: slabiciune musculara, infectii recurente, pierderea auzului, apetit slab, dezvoltare si crestere intarziata.
Este recomandat ca pacientul sa nu manance si sa bea nimic in afara de apa cu cel putin 4 ore inaintea recoltarii probei de sange.
Rezultatele considerate normale ale testarii acidului piruvic sunt: 0,030-0,107 mmoL/L, insa acestea pot varia usor de la un laborator la altul in functie de metodele si masuratorile folosite. Doar doctorul este in masura sa interpreteze rezultatele analizelor.
Un nivel ridicat al acidului piruvic in sange poate fi detectat in cazul bolilor de ficat, a insuficientei cardiace, distrofiei musculare, bolilor neoplastice sau diabetului.
Surse: aici, aici, aici si aici.