AbcesTerapii si remedii din natura

Oriunde ar fi situat, abcesul este una dintre cele mai neplacute aparitii pe piele. Indiferent de stadiul in care se afla, natura ne vine in ajutor pentru a scapa de el.

Abcesul se defineste medical drept o colectare de puroi, bine delimitata de tesuturile din jur, formata in urma dezintegrarii tesuturilor, de cele mai multe ori sub actiunea unor agenti microbieni sau parazitari.

Desi exista mai multe etape de evolutie a unui abces, medicina naturala poate interveni in oricare dintre acestea.

Abces la debut

La debutul abcesului se observa o zona rosie, congestionata, dureroasa la cea mai mica atingere, care seamana cu o intepatura de albina si se simte mai fierbinte la atingere decat zonele din jur.

Acesta este momentul potrivit pentru aplicatii locale reci, mai ales cu comprese cu apa rece si Tinctura de Galbenele Calendula officinalis TM (o lingurita tinctura la 200 ml apa), care se schimba frecvent.

O masura foarte eficienta este folosirea de cataplasme cu varza, taiata marunt, amestecata cu un pic de spirt medicinal si aplicata local, pe zona abcesului. Frunzele de varza, cat mai proaspete si bine spalate, trebuie strivite inainte de aplicare, pana apare sucul. Pansamentul va fi mentinut pe locul respectiv macar doua ore , dar poate fi lasat si toata noaptea. Daca apare local o senzatie de caldura insuportabila, se reinnoieste pansamentul cu frunze proaspete.

Combinatia cea mai potrivita de macerate glicerinice ce poate fi administrata in aceasta perioada este Extract din muguri de Coacaz negruRibes nigrum MG=D1 , 1-2 ml in apa, dimineata si la pranz si Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1, 1-2 ml in apa, dupa amiaza si seara, 7-10 zile.

Ca remediu homeopatic, cel care poate fi incercat la debutul unui abces este Apis CH30, 3 granule de 3 ori pe zi, 2-3 zile. Daca evolutia este favorabila, durerea cedeaza in 24-48 ore. Daca abcesul evolueaza spre colectarea de puroi, atunci trebuie cerut neaparat sfatul medicului.

Abces colectat

Un abces colectat, cand apare puroiul, poate fi tratat natural, daca starea generala este relativ buna. Starea buna inseamna ca, in afara de disconfortul local, durerea si caldura locala, pacientul nu are alte simptome neplacute, adica febra, frisoane, stare generala de rau. Aceste simptome generale indica o extindere a infectiei si necesita tratament de urgenta cu antibiotice. Dar daca starea generala este buna si pacientul prezinta doar un abces localizat, care a colectat puroi, tratamentul natural poate da rezultate bune.

Se continua cu maceratele glicerinice mai sus mentionate (Extract din muguri de Coacaz negru - Ribes nigrum MG=D1 si Extract din muguri de Nuc - Juglans regia MG=D1), care au efect anti-inflamator si de stimulator imunitar.

Local, se vor utiliza cataplasme calde, pentru stimularea evolutiei si a spargerii abcesului; cea mai utila ar fi cataplasma cu argila – se pune argila intr‑un recipient de sticla, portelan (niciodata in vas de metal sau material plastic), se adauga apa calda si se amesteca pana cand se obtine o pasta ca o plastelina. Aceasta se aplica pe o compresa sterila si apoi pe zona cu abcesul. Se reinnoieste la 2‑3 ore sau se poate tine toata noaptea, la caldura patului. Se stie ca argila are proprietati antiseptice, bactericide, cicatrizante si are calitati remarcabile de absorbant.

Exista si remedii homeopatice utile pentru grabirea colectarii si eliminarii puroiului dintr‑un abces, dar acestea se prescriu de catre medicul homeopat. Printre ele, Hepar sulfur, Pyrogenium, Anthracinum si Myristica cerifera, considerata o adevarata „lanteta” a homeopatilor (un remediu care favorizeaza deschiderea unui abces colectat).

Abcesul dupa eliminarea puroiului

Dupa eliminarea puroiului, tratamentul natural poate stimula vindecarea locala a abcesului.

Arnica Oil este un bun antiinflamator si cicatrizant local, care poate fi aplicat de 3‑4 ori pe zi, pana la vindecarea completa.
 
Pentru intarirea organismului, ca urmare a starii de astenie psiho‑fizica, se indica maceratul glicerinic ‑ Extract din muguri de Porumbar - Prunus spinosa MG= D1, 2 ml in apa de 2‑3 ori pe zi.

Pentru a obtine cele mai bune si mai rapide rezultate, utilizati doar produse de calitate, cumparate din farmacii sau magazine cu produse naturale. Pentru mai multe informatii despre extracte gemoterapice accesati www.plantextrakt.ro.

 

Surse: aici.
 

*Recomandarile din acest articol nu inlocuiesc consultul medical.