Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Legumele si frunzele verzi nu sunt cunoscute ca fiind o sursa bogata de proteine, dar exista cateva cu cantitati decente din acest nutrient.
“Proteinele din plante sunt incomplete, nu contin toti aminoacizii esentiali”, atrage atentia nutritionistul si dieteticianul Emily Gilbert. Pentru a fi siguri ca aveti parte de toti aminoacizii esentiali necesari bunei desfasurari a activitatii organismului, combinati urmatoarele plante cu cereale integrale.
Fiecare jumatate de cana de mazare proaspata contine trei grame si jumatate de proteine. Puteti transforma boabele dulci intr-un pireu sau o supa-crema, fara a le gati excesiv.
Intr-o jumatate de cana de frunze de spanac proaspete se gasesc trei grame de proteine. Spanacul il puteti consuma in salata sau smoothie, daca nu doriti sa-l tratati termic.
O alta sursa de proteine vegetale pe gustul tuturor o reprezinta cartofii. Un cartof de marime medie, copt, contine trei grame. Doriti sa cresteti numarul de proteine si sa sporiti savoarea? Incercati sa umpleti cartofii cu branza de capra, spanac, ou batut cu iaurt sau smantana si putin usturoi.
Broccoli este cunoscut si recunoscut pentru continutul ridicat de fibre (2.6 grame pe jumatate de cana), dar este si o sursa de proteine. Aceeasi cantitate, o jumatate de cana de broccoli, vine la pachet si cu doua grame de proteine. Crud, frecat cu zeama de lamaie si cu un praf de sare, tras in tigaie sau aburit cateba minute, broccoli este delicios.
Micutele verze nu se bucura de o reputatie prea buna in randul legumelor insa, din punct de vedere nutritiv, sunt adevarate staruri: o jumatate de cana de varzute are doua grame de proteine, 250mg de potasiu, 110 mg de vitamina K. Indiferent cum gatiti varza de Brussels, incercati sa o consumati macar o data pe saptamana.
Tehnic, porumbul este o cereala, insa il puteti gasi cam tot anul in hipermarketuri la raionul de salate refrigerate (fiert, vidat) sau conserve, iar vara si in piete, proaspat. O jumatate de cana de boabe de porumb furnizeaza doua grame de proteine. Porumbul se serveste ca gustare, fiert sau copt in jar, ori pe gratar, dar poate inlocui cu succes orice garnitura.
Sursa: aici.