5 semne ca ar trebui sa mancati mai multe proteineNutritie sanatoasa

Cele mai in voga diete pentru slabire ale momentului se bazeaza pe consumul excesiv sau unic de proteine. Blamate sau doar criticate, aceste diete sunt adesea nesanatoase. La extrema cealalta, diete care se bazeaza pe vegetale, excluzand carnea si lactatele din alimentatie, diete sarace in proteine.

Proteinele sunt necesare unei dezvoltari armonioase si sanatoase, insa necesarul de proteine este destul de greu de stabilit, fiind necesara o analiza a stilului de viata, a nivelului de activitate. “La o dieta de aproximativ 2000 de calorii, necesarul de proteine poate varia intre 50 si 150 de grame”, sustine Dawn Jackson Blatner, nutritionist si autorul cartii “The Flexitarian Diet”.

Pentru a vedea daca va acoperiti necesarul zilnic de proteine nu trebuie sa stati cu pixul in mana si sa faceti calcule. Este suficient sa va ascultati organismul. Acesta va anunta daca nu este suficient consumul de proteine si va semnaleaza prin cinci metode.

Pofta de dulce

Unul din primele semne este dorinta de a manca cat mai multe dulciuri si nu va simtiti niciodata satul, sustine Blatner. Teoretic, atunci cand corpului ii lipsesc proteinele ar trebui sa semnaleze nevoia prin pofta de oua si carne. Dar una dintre principalele functii ale proteinelor este mentinerea nivelului glicemiei. Daca nu sunt suficiente proteine care sa-si faca treaba, nivelul glucozei fluctueaza si simtiti nevoia sa mancati ceva dulce pentru a remedia problema.

Minte “incetosata”

Nivelul constant al glicemiei este necesar pentru a va pastra concentrarea. Daca va privati de proteine, nivelul glicemiei fluctueaza si nu mai reusiti sa ramaneti concentrat. E posibil sa va simtiti “incetosati” si sa nu fiti capabili sa urmati un program strict. Motivul e lipsa unui flux constant de proteine care sa alimenteze creierul. Daca va bazati pe gustari cu cantitati mici de proteine, cum ar fi biscuitii, e posibil sa va reveniti, dar pentru perioade foarte scurte.

Caderea parului

Proteinele reprezinta temelia tuturor celulelor, inclusiv a foliculilor. “Daca foliculii sunt puternici, vor tine parul pe cap, indiferent de conditiile prin care acesta trece”, spune Blatner. Daca scalpul nu are parte de nutrientii de care are nevoie, firul de par va incepe sa se subtieze si sa devina fragil. Caderea parului este un simptom al unui consum prea mic de proteine, dar indica si alte probleme de sanatate.

Slabiciune

Se stie ca proteinele sunt esentiale pentru muschi. Si daca nu consumati suficiente, masa musculara se va diminua, in timp. E posibil sa resimtiti o stare de slabiciune, amorteala, iar exercitii fizice pe care le efectuati cu usurinta cu ceva timp in urma sa vi se para imposibile.

Imbolnaviri constante

Bicepsii nu sunt singurele parti ale corpului care au nevoie de proteine. Proteinele sunt necesare pentru toate componentele sistemului imunitar. Daca incepeti sa va imbolnaviti mai des si sa suferiti mai tare in urma unei raceli decat ceilalti, deficienta de proteine poate fi vinovata.

Un alt semn ar putea fi si ranirea mai usoara a pielii. “Pielea este un organ imunitar imens, protejandu-ne de mediul inconjurator”, precizeaza Blatner. Acesta atrage atentia asupra fragilitatii pielii, zgariindu-se si ranindu-se mai usor, daca necesarul de proteine nu este acoperit prin alimentatie.

 

Sursa: aici.